Ekonomika eurozóny naberá na tempe

Ekonomika eurozóny by v tomto roku mala zaznamenať rýchlejší rast, než sa pôvodne predpokladalo, za čo môže najmä lepší vývoj v Nemecku, najväčšej ekonomike eurozóny. Vyplýva to z prieskumu agentúry Bloomberg medzi analytikmi.

Hospodárstvo 20-člennej menovej únie by v tomto roku malo rásť tempom 0,7 %, čo je viac ako 0,5-percentný nárast, ktorý bol očakávaný v poslednom mesačnom prieskume. Hrubý domáci produkt (HDP) v Nemecku sa podľa prieskumu zvýši o 0,2 % oproti predchádzajúcim 0,1 %.

Výsledky, ktoré zahŕňajú aj zlepšenie výhľadov vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku, zachytávajú zlepšujúcu sa náladu v regióne. Údaje o HDP za prvý štvrťrok pozitívne prekvapili, inflácia ustupuje smerom k 2 % a Európska centrálna banka sa pripravuje na znižovanie úrokových sadzieb.

Respondenti v prieskume predpovedajú, že ECB v tomto roku podnikne tri štvrťpercentné zníženia depozitnej sadzby, ktorá v súčasnosti dosahuje 4 %. Prezidentka ECB Christine Lagardeová minulý mesiac uviedla, že ekonomika eurozóny „sa zotavuje a jasne vidíme známky oživenia“.

Podľa prieskumu sa inflácia v eurozóne v nasledujúcich štvrťrokoch priblíži k 2 % a túto úroveň dosiahne v druhom štvrťroku budúceho roka.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre