Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. mája 2024, 7:20
Čas čítania 1:02

Putin oznámil zásadný krok, odvolal ministra obrany Šojgua. Na post dosadí Belousova, ktorý by mal byť „otvorený inováciám“

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nový minister má byť otvorený aj voči zavádzaniu pokrokových nápadov a vytváraniu podmienok pre ekonomickú konkurencieschopnosť.

Ruský prezident Vladimir Putin odvolal Sergeja Šojgua z postu ministra obrany. Dal mu novú funkciu tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie. Za nového ministra obrany Putin navrhol vymenovať doterajšieho vicepremiéra Andreja Belousova. 

Patrušev bol tajomníkom bezpečnostnej rady od mája 2008. Predtým od roku 1999 viedol Federálnu bezpečnostnú službu. Šojgu viedol rezort obrany od 6. novembra 2012 do 12. mája 2024. 

Prečo ho odvolal? 

Ako podľa agentúry RIA Novosti uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, dôvodom Belousovovej kandidatúry na post ministra obrany je to, že tento rezort by mal byť absolútne otvorený inováciám, zavádzaniu pokrokových nápadov a vytváraniu podmienok pre ekonomickú konkurencieschopnosť.

Peskov objasnil aj to, že Šojgu ako tajomník rady bezpečnosti bude súčasne zástupcom hlavy štátu v komisii pre vojenskopriemyselný komplex. Okrem toho bude dohliadať na činnosť Federálnej služby pre vojenskotechnickú spoluprácu. Čo sa týka Patruševa, Kremeľ jeho novú pozíciu oznámi neskôr.


Peskov dodal, že na svojom poste zostáva náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Valerij Gerasimov. Ruský prezident po konzultáciách s Radou federácie vymenúva ministrov obrany, vnútra, spravodlivosti, pre mimoriadne situácie a zahraničných vecí, ako aj šéfa Federálnej bezpečnostnej služby (FSB).


Do funkcie ministra zahraničných vecí Putin opäť nominoval Sergeja Lavrova. Vladimir Kolokoľcev zostáva ministrom vnútra, ministerstvo pre mimoriadne situácie by mal naďalej viesť Alexandr Kurenkov a ministrom spravodlivosti zostáva Konstantin Čujčenko.


Šéfom ruskej zahraničnej rozviedky (SVR) zostane Sergej Naryškin, FSB naďalej povedie Alexandr Bortnikov, veliteľom Národnej gardy (Rosgvadija) zostáva generál Viktor Zolotov a na čele Federálnej služby ochrany (FSO) bude opäť Dmitrij Kočnev.


Rada federácie bude o Putinových nomináciách rokovať na schôdzach výborov 13. mája a následne na svojej schôdzi 14. mája.

putin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia