Nepálsky šerpa Kami Rita pokoril vlastný rekord, na Mount Evereste stál už 29-krát

Nepálsky Šerpa Kami Rita opäť zlepšil vlastné maximum v počte výstupov na najvyššiu horu planéty, za sebou má úspešný 29. výstup na Mount Everest (8849 m n. m.). Podarilo sa mu to v nedeľu ráno o 7.25 h miestneho času so skupinou ďalších horolezcov. Už 54-ročný veterán vlani pokoril Everest dvakrát v rozpätí necelého týždňa. Kami Rita už je na ceste do nižších táborov a je pravdepodobné, že sa v aktuálnej sezóne pokúsi o výstup ešte minimálne raz.

12.05.2024 22:49
Kami Rita šerpa Foto: ,
Známy horolezec a šerpa Kami Rita na archívnej snímke.
debata

Kami Rita prvýkrát stál na najvyššej hore sveta už v roku 1994, pričom v rokoch 2009, 2010 a 2013 sa mu to podarilo dokonca dvakrát. Zaujímavosťou je, že otec rekordéra bol jedným z prvých šerpov pri výstupoch na Everest. Kami Rita má na svojom konte aj niekoľko ďalších osemtisícoviek – stál tiež na vrcholoch K2, Čo Oju, Manáslu či Lhoce. Vlani po dvoch výstupoch informoval, že s lezením neprestane. „Budem liezť, kým mi to telo dovolí,“ hovoril vlani koncom mája.

O rekord v počte výstupov na najvyšší vrch sveta súperi s krajanom Pasangom Dawom. Ten vlani stál na vrchole Everestu raz a celkovo má na svojom konte 27 úspešných výstupov.

Horolezci zvyčajne v koncom apríla vystúpia pod najvyšším vrcholom sveta do základného tábora a tam podstúpia aklimatizáciu na nadmorskú výšku, náročný terén a riedky vzduch. Až potom sa vydajú do vyšších polôh, to sa zvyčajne deje v prvej polovici mája.

everest Čítajte viac Nepál si koleduje o problémy. Vydal rekordný počet povolení na výstup na Everest

Nepálske úrady pre tento rok vydali stovky povolení na výstup na Mount Everest pre zahraničných lezcov počas populárnej jarnej časti sezóny, súčasťou výprav je minimálne rovnaký počet domácich šerpov.. Viacero osôb vrátane spomenutého Kamiho Ritu sa už dostali na vrchol, no väčšina ešte čaká na svoju príležitosť. Sú medzi nimi aj dve Slovenky. Lucia Janičová by sa rada dostala na vrchol ako prvá Slovenka, Lenka Poláčková sa chce na najvyšší bod planéty dostať bez pomoci kyslíka.

Pod vrcholom Everestu našlo smrť už viac ako 330 osôb vrátane Slovákov. V roku 1984 to bol Jozef Psotka, o štyri roky neskôr Dušan Becík, Jaroslav Jaško, Peter Božík a Jozef Just, zatiaľ ostatným bol v roku 2017 Vladimír Štrba.

Vlani koncom mája uplynulo rovných 70 rokov od okamihu, keď Novozélanďan Edmund Hillary so Šerpom Tenzingom Norgayom ako prví vystúpili na vrchol Everestu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #horolezec #Mount Everest #Kami Rita