Denník N

Som optimista, viac sa bojím o Európu ako o Ukrajinu, vraví vojenský analytik Samus

Mychajlo Samus. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Mychajlo Samus. Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak začne Volodymyr Zelenskyj rozprávať o prímerí, na Ukrajine vypukne občianska vojna, tvrdí odborník na vojnu a medzinárodné vzťahy Mychajlo Samus. Dodáva, že Rusi o tomto hroziacom scenári vedia a aj preto provokujú.

V rozhovore však ukrajinský expert zdôrazňuje, že je optimista a myslí si, že Ukrajina má s novými zbraňami šancu získať späť aj Krym. Hovorí aj o tom, ako situáciu na bojisku zmenia západné stíhačky F-16, koľko tankov dokáže vyrobiť Rusko a ako je ohrozený Charkiv.

V poslednej dobe je cítiť z mnohých komentárov západných vojenských analytikov značný pesimizmus: Rusi postupujú, zaberajú ďalšie a ďalšie obce – aj keď veľmi pomaly -, vojna bude trvať dlho, návrat všetkých okupovaných území s pomocou vojenskej sily je nereálne prianie. Aká je realita podľa vás?

V skutočnosti Rusi takto útočia už od vlaňajšieho októbra. Chcú dosiahnuť strategickú zmenu, prelomiť front a zvíťaziť už tento rok.

Čo znamená zvíťaziť? Pretože nápad obsadiť celú Ukrajinu sa už možno nemusí zdať dobrý ani Putinovi… 

Obsadiť celý Donbas. To je Putinova idea už od roku 2014. Hlavne získať Donbas. Ale už desať rokov sa mu ho nedarí zabrať. Teraz sa Rusi usilovne snažia postúpiť tak, aby sa na jeseň upevnili, stabilizovali svoje pozície a Ukrajina bola nútená to vzdať.

V Moskve si totiž myslia, že na jeseň budú mať Spojené štáty nového prezidenta, ktorému vo svetle svojich úspechov podsunú ideu o nezvratnej kapitulácii Ukrajiny. Americká vláda potom podľa ruského plánu začne tlačiť na prezidenta Ukrajiny Zelenského, aby kapituláciu prijal.

Hovoríte o „kapitulácii“, ale nepôjde skôr o „rozhovory“?

Možno budú hovoriť „rozhovory“, ale v skutočnosti to bude kapitulácia s prijatím ruských podmienok, ako je napríklad demilitarizácia Ukrajiny.

Rusi sú však zatiaľ od týchto vytúžených cieľov ďaleko. Predsa len – dúfali, že Američania novú veľkú pomoc Ukrajine neschvália. A že oni za podpory Číny, Severnej Kórey a Iránu dosiahnu vo vojne zlom.

Lenže po dlhom váhaní Američania nakoniec novú pomoc schválili a tá už mieri na front… 

Tým sa okno pre Rusko uzatvára.

A kedy sa zavrie úplne?

Začiatkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie