Čo vám ušlo z V politike: V otázkach práva veta a migračného paktu sa koaliční a opoziční poslanci dokážu zhodnúť

13.5.2024 00:00

Témou diskusie relácie V politike bol aj migračný pakt a právo veta Slovenska v Európskej únii. Vo viacerých bodoch sa zhoduje koalícia aj opozícia. Hosťami boli kandidáti do Európskeho parlamentu Veronika Cifrová Ostrihoňová (PS), Jana Bittó Cigániková (SaS), Erik Kaliňák (Smer-SD) a Branislav Ondruš (Hlas-SD).

v politike
ta3

Podľa Branislava Ondruša nemôže v žiadnom prípade právo veta zaniknúť. Tiež si myslí, že v tejto veci je široká zhoda naprieč mnohými členskými krajinami. "Musíme si jasne povedať, kto je Európska komisia. Médiá vytvárajú dojem, že EK je skupina nezávislých odborníkov, ktorí rozhodujú o tom, čo je v súlade s európskym právom. EK je európska vláda. Sedia tam politickí nominanti strán," povedal Ondruš. List slovenskej vláde poslal podľa jeho slov jeden eurokomisár, "ktorý patrí do rovnakej európskej rodiny ako Progresívne Slovensko".

Migračný pakt

Podľa Ondruša by sa nemalo rozdeľovať 30-tisíc migrantov. "Nie je to fantómová téma, nemám žiadnu pochybnosť o tom, že v novom Európskom parlamente bude sedieť mnoho poslancov, ktorí budú žiadať revíziu migračného paktu. Preto je dôležité, aby tam zaznel hlas zo Slovenska," vysvetlil Ondruš.

Jana Bittó Cigániková hovorila o tom, ako sa v roku 2007 Robert Fico vzdal práva veta dobrovoľne "v otázkach priemyslu, hraničných kontrol, azylovej politiky, energetiky, turizmu, rozpočtu EÚ. Zostáva nám spoločná zahraničná politika, občianstvo, členstvo v EÚ, harmonizácia vnútroštátnych predpisov pri nepriamom zdaňovaní a financovanie EÚ a podobne. Toto sú témy, o ktorých sa rozprávame pri vzdaní sa práva veta. Kolegovia hovoria, že sú proti ilegálnej migrácii, to je aj SaS," zdôraznila Bittó Cigániková. Na druhej strane podľa nej Fico urobil v 2007 najviac preto, aby dnes nebolo možné bojovať proti kvótam a súhlasím s tým, aby sme veto mohli mať.

Právo veta

Právo veta pre Slovensko musí podľa Bittó Cigánikovej zostať a je veľmi nebezpečné, aby sme sa ho vzdali, myslí si.

"Práve v pandémii alebo v otázkach Ukrajiny sa ukázalo, že členské štáty spolu vedia komunikovať," dodala Bittó Cigániková.

Podľa vlastných slov tiež nesúhlasí s migračným paktom. "Sme za to, aby sme sa spolupodieľali na nákladoch riešenia migračnej krízy, či už je to ochrana schengenskej hranice, tá musí byť veľmi silná a jasná. Sme proti tomu, aby nám niekto diktoval, kto s nami má žiť a kto nie, bez toho, aby sme do toho mohli hovoriť. Sme aj proti pokutám za to, že neprijmeme migrantov," uzavrela Bittó Cigániková.

Erik Kaliňák súhlasí s väčšinou, čo povedala Bittó Cigániková. "Nerozumiem prečo vaši poslanci aj poslanci KDH a Progresívneho Slovenska schválili absolutórium, v ktorom vyzývajú EK, aby odstránila právo veta. Za to ste hlasovali, tam je nesúlad. V roku 2014 sme pochopili, že v otázkach migračnej krízy nepanuje zhoda a veľmi aktívne sme proti tomu bojovali, vtedy sa nám to podarilo zastaviť, teraz, žiaľ, nie," povedal Kaliňák.

Migračný pakt bude podľa Kaliňáka predmetom ďalších vyjednávaní. Bude dôležité bojovať, aby sa to nezopakovalo. Podľa vlastných slov je proti migračnému paktu. "Právo, či chce alebo nechce krajina migrantov, má ostať na rozhodnutí konkrétnej krajiny," myslí si Kaliňák.

Veronika Cifrová Ostrihoňová tvrdí, že by sme mali hľadať mechanizmy, ktoré Európsku úniu spriechodnia a urobia ju akcieschopnejšou, "najmä keď sa bude v budúcnosti rozširovať. Ak sa bude EÚ rozširovať, budeme sa musieť baviť o tom, ako ju urobiť akcieschopnejšou. To je to, čo sa jej najviac vyčíta, že je pomalá a byrokratická," vysvetlila Cifrová Ostrihoňová.

Aj na zrušenie práva veta, je podľa nej právo veta. Slovensko ho podľa nej za 20 rokov nepoužilo.

"Migrácia sa dá primárne riešiť v krajinách, v ktorých vzniká. O tom sa musíme baviť a preto sa naši poslanci zdržali pri hlasovaní o migračnom pakte," uzavrela Cifrová Ostrihoňová. 

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celú diskusiu v relácii V politike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok