Piatok7. jún 2024, meniny má Róbert, zajtra Medard

Najhoršie leto v histórii meraní? Meteorológovia dvíhajú varovný prst: TOTO sa na nás chystá!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Leto sa pomaly, ale isto blíži a mnohí sa preto pýtajú, aké budú tohtoročné prázdniny. Mnohé prognostické modely hovoria o tom, že nás čaká pekelné počasie s nadpriemerne vysokými teplotami. Európski meteorológovia však upozorňujú, že tohtoročné leto môže byť najhoršie v histórii meraní. Bude za to môcť jeden faktor.

Prognostické modely už istý čas prinášajú predpovede, aké bude tohtoročné leto. Zhodujú sa v jednom - bude mimoriadne teplé. Môže za to fenomén El Niño. No európski meteorológovia upozorňujú na ďalšiu, nie príliš pozitívnu informáciu týkajúcu sa blížiaceho leta. Vysoké teploty nebudú jediný problém, s ktorým budú ľudia musieť bojovať. 

Archívne VIDEO Nezabudnite dieťa v rozhorúčenom aute: Policajti po celom Slovensku vyzývajú rodičov, aby nepodceňovali situáciu 

Nezabudnite dieťa v rozhorúčenom aute: Policajti po celom Slovensku vyzývajú rodičov, aby nepodceňovali situáciu (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Podľa ich zistení bude tohtoročné leto najsparnejšie leto v histórii meraní. Ide o stav, keď pri vysokých teplotách a veľkej relatívnej vlhkosti vzduchu a malej rýchlosti prúdenia vzduchu je výpar z tela malý, čím sa zvyšuje jeho teplota, uviedol portál imeteo.sk.

Meteorológovia upozorňujú, že vysoké teploty nie sú už žiadnou anomáliou, ba naopak, ide o súčasť dlhodobého trendu. Podľa NASA bolo posledných 10 rokov najteplejších v histórii. 

Najhoršie leto v histórii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: C3S/ECMWF)

„Ak sa pozrieme na prognózu na nasledujúce tri mesiace z dlhodobého hľadiska, naznačuje to, že trend, ktorý vidíme v základnom otepľovaní, by mohol pokračovať, a tak by rok 2024 mohol konkurovať roku 2023 ako najteplejší rok v histórii, čo je veľmi desivé,“ hovorí Chloe Brimicombe, výskumníčka vĺn horúčav na univerzite v Grazi pre CNET.

To, že tohtoročné leto bude pekelné, nasvedčuje aj fakt, že podľa európskeho centra Copernicus máme rekordne teplých už 11 po sebe idúcich mesiacov. V prípade, ak bude aj máj rekordne teplý, pôjde o rekordných 12 mesiacov, teda celý rok. 

Najhoršie leto v histórii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: C3S/ECMWF)

Podľa klimatológov je potrebné pripraviť sa na to, že extrémne letá budú už súčasť našich životov. Vysoké teploty budú striedať iné extrémne prejavy, ako sú veľké suchá, silné búrky či záplavy. Tieto javy budú mať negatívny vplyv nielen na ľudí a zdravie, ale aj na priemysel, poľnohospodárstvo, či na potravinovú krízu v mnohých krajinách. Vysoké teploty pritom nepriaznivo vplývajú na rizikové skupiny osôb, ako sú starší ľudia, deti a dojčatá a osoby s už existujúcimi zdravotnými problémami. 

Viac o téme: MeteorológoviaLeto 2024Prognostický modelSparné leto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu