Situácia v Charkovskej oblasti sa zhoršila, Ukrajinci sa stiahli z niektorých pozícií

Situácia v Charkovskej oblasti sa zhoršila, Ukrajinci sa stiahli z niektorých pozícií

12.5.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 12. mája, 19:15

Ukrajinská armáda podľa jej hlavného veliteľa Oleksandra Syrského si je vedomá ruských plánov a pružne reaguje na všetky operácie Moskvy. Situácia v Charkivskej oblasti sa však podľa neho významne zhoršila.

„Sme si vedomí plánov nepriateľa a dokážeme pružne reagovať na všetky jeho akcie. Na posilnenie obrany sa realizujú všetky potrebné opatrenia a rýchlo sa prijímajú rozhodnutia vrátane personálnych. Tento týždeň sa situácia v Charkivskej oblasti výrazne zhoršila. V súčasnosti pokračujú boje pri štátnej hranici s Ruskom,“ uviedol Syrskyj na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podľa Syrského pokračujú prudké boje na frontoch pri mestách Kupiansk, Siversk, Lyman a Pokrovsk, pričom situácia sa mimoriadne rýchlo mení. Na fronte pri meste Kramatorsk Rusi neprestávajú s pokusmi dobyť Časiv Jar.

Rusi umierajú v húfoch

Ešte v sobotu večer totiž na Telegrame uviedla jednotka samostatného oddielu špeciálnych síl Národnej gardy Ukrajiny, že sa vojaci vzhľadom na ruskú ofenzívu museli stiahnuť z niektorých pozícií na severe Charkivskej oblasti.

„Začali sa boje o strategicky dôležitú osadu Hlyboke. Rusi umierajú v húfoch, no napriek tomu postupujú a v niektorých oblastiach sa im to darí,“ konštatovala jednotka.

Podľa telegramového kanála DeepState sa konvoj ruskej pechoty presúval južne od dediny Morochovec. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji (fotografie)

Evakuovali tisíce ľudí

Šéf vojenskej administratívy oblasti Oleh Synjehubov na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že od začiatku najnovšej ruskej ofenzívy v oblasti museli evakuovať 4 073 obyvateľov.

Z okresu Čuhujiv evakuovali 1 377 civilistov, z Charkiva 2 097, z Bohoduchiva 29 a ďalších 570 obyvateľov evakuovali dobrovoľníci. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinské úrady uviedli, že ľudí, ktorí potrebujú dočasné bývanie, ubytujú. Avšak 70 percent evakuovaných má kde bývať, pričom väčšina z nich je u príbuzných alebo u priateľov. Železničná spoločnosť Ukrzaliznycia sľúbila, že v prípade zvýšenia tempa evakuácie pošle dodatočné vlaky.

Rusi bombardujú Vovčansk

V ukrajinskom meste Vovčansk v Charkivskej oblasti prebieha hromadná evakuácia pre obavy, že by ho opäť mohla okupovať ruská armáda.

Rusi mesto „nepretržite“ bombardujú, informuje web Ukrajinská pravda, ktorý cituje rozhlasovú stanicu Slobodná Európa. „Obyvatelia Vovčanska … sa snažia utiecť nielen pre obavy z bombardovania ale je pre obavy z okupácie,“ konštatuje Slobodná Európa.

V meste zostáva zhruba 500 ľudí

V ukrajinskom meste Vovčansk, ktoré leží pri ruských hraniciach a pred vojnou malo 17-tisíc obyvateľov, zostáva zhruba 500 ľudí.

Vovčansk, Lipcy a všetky body severnej hranice sú takmer nepretržite terčom paľby nepriateľa. Situácia je ťažká,“ napísal na Telegrame gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov.

Epicentrum ruských útokov

Vovčansk Rusi okupovali na začiatku otvorenej invázie na Ukrajinu, ale 11. septembra 2022 ho oslobodili počas úspešnej ukrajinskej protiofenzívy.

V nedeľu popoludní sa mesto Vovčansk stalo epicentrom ruských útokov. Šéf polície Charkovskej oblasti Volodymyr Tymoško uviedol, že ruskí vojaci sú na okraji mesta a blížia sa z troch smerov.

Prebiehajú už pechotné boje,“ povedal.

Rusi mesto vymazávajú

Ruská taktika vo Vovčansku kopíruje taktiku, ktorú použili v bitkách o Bachmut a Avdijivku v Doneckej oblasti, povedal Tymoško. Ide o masívne letecké útoky, po ktorých nasledujú početné útoky pechoty.

Teraz Rusi jednoducho vymazávajú (Vovčansk) z povrchu zeme a postupujú metódou spálenej zeme,“ dodal.

Viac k témam: Charkovská oblasť, ruské útoky, rusko-ukrajinský konflikt, ukrajinskí vojaci
Zdroj: SITA.sk – Situácia v Charkovskej oblasti sa zhoršila, Ukrajinci sa stiahli z niektorých pozícií © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika