Na prelome marca a apríla bol na trhu s ropou ruch. USA sa rozhodli pritlačiť na vymáhanie sankcií voči Rusku a banky financujúce ruský obchod museli americkým úradníkom vysvetľovať, ako dodržiavajú sankčné pravidlá a na oplátku si vypočuť, čo všetko by sa mohlo stať, keby dohodu porušili.

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Top v energetike: Kto dostal ropný šach-mat a kto rozhodne o budúcnosti ťažby ropy v USA

Najväčšia súkromná indická rafinéria Reliance Industries začala v obavách nakupovať americkú ropu WTI, aby mala dosť suroviny. Po trhu sa totiž šírili zvesti, že s platbami ruským dodávateľom je problém. India ako druhý najväčší odberateľ ruskej ropy na svete tak zrazu v apríli objednala najviac americkej ropy od mája 2023 a k tomu ešte veľké objemy ropy Burban zo Spojených Arabských Emirátov.

Indické žonglovanie s barelmi ropy

V druhej polovici apríla sa však situácia upokojila a Reliance urobila rýchly obchod. Ešte pred tým, ako jej dodali americkú ropu, túto predala ďalej a vrhla sa na ruskú ropu Sokol. Tú nakupovala až do záveru roka 2023 vo veľkých množstvách, no potom sa obávala prevziať surovinu na sankciami zaťažených tankeroch ruského Sovcomflotu.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa