Čínske firmy uspeli v ďalších tendroch na prieskum ropných a plynových polí v Iraku. Oznámil to 12. mája iracký minister ropného priemyslu Hajan Abdal Ghaní. Irak udeľuje licencie na prieskum vo viacerých fázach, pričom druhé kolo sa uskutoční dnes, informovala agentúra Reuters. Čínska energetická spoločnosť Sinopec bude rozvíjať ďalšie ropné polia.

Irak si od udelenia prieskumných licencií v 29 projektoch sľubuje najmä zvýšenie produkcie pohonných hmôt na domáce použitie. O licencie prejavilo záujem viac ako 20 spoločností vrátane európskych, čínskych, arabských a irackých spoločností.

Zo zahraničných uchádzačov uspeli len záujemcovia z Číny, ktorí od soboty získali deväť ropných a plynových polí. Spoločnosť KAR Group z irackého Kurdistanu získala dve. Súťaže sa nezúčastnila žiadna významná energetická skupina zo Spojených štátov, hoci iracký premiér Muhammad Soudání bol v apríli na oficiálnej návšteve USA, kde sa okrem prezidenta Joea Bidena stretol aj so zástupcami amerických spoločností.

Čínska energetická spoločnosť CNOOC získala licenciu na prieskum rozsiahlej oblasti známej ako blok 7, ktorá sa rozprestiera v centrálnej a južnej časti krajiny. Irak je po Saudskej Arábii druhým najväčším producentom ropy v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

Rozvoj irackého ťažobného sektora doteraz brzdili zmluvné podmienky, ktoré mnohé veľké ropné spoločnosti považujú za nevýhodné. Problémom sú aj opakované ozbrojené konflikty a rastúce povedomie investorov o ochrane životného prostredia, sociálnej spravodlivosti a zodpovednom riadení podnikov – kritériá známe ako ESG.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Produkcia ropy v štátoch OPEC v apríli klesla, najmä pre nižší export Iraku, Iránu a Nigérie