Mesto Michalovce rozšíri skládku odpadu v lokalite Žabany, bude to stáť približne 1,4 milióna eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Michalovce, skládka
Foto: FB, www.facebook.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Mesto Michalovce rozšíri skládku na nie nebezpečný odpad v lokalite Žabany. Ako samospráva informovala, rozširovanie skládky by malo stáť približne 1,4 milióna eur, prostriedky budú pochádzať z vlastných zdrojov mesta. Stavenisko bolo odovzdané zhotoviteľovi, ktorým je EDEMI, s.r.o., Rešica, a to 18. apríla.

Mesto priblížilo, že začiatok realizácie stavby závisel od vydania rozhodnutia Inšpekcie životného prostredia. So zhotoviteľom mesto Michalovce začalo rokovať po prijatí právoplatného rozhodnutia.

Stavba je rozdelená na viacero stavebných objektov – príprava územia, samotné teleso skládky, spevnené plochy, odvodnenie a odplynenie skládky, monitorovací systém, oplotenie a sadové úpravy,“ uvádza mesto.

Práce by mali trvať desať mesiacov

Samospráva doplnila, že s prácami sa začalo 22. apríla a mali by trvať desať mesiacov. V súčasnosti sa pracuje na príprave územia a v rámci toho sa vykonáva aj skrývka humusového horizontu.

Účelom stavby je rozšírenie existujúcej skládky na nie nebezpečný odpad situovanej v lokalite Žabany, v súlade s požiadavkami platnej legislatívy v odpadovom hospodárstve. Kazety I. a II. etapy sú naplnené a uzavreté. Kazeta vybudovaná v II. etape bola uzavretá a zrekultivovaná v októbri 2021,“ priblížilo mesto Michalovce.

Kratšia zvozová vzdialenosť

Dodalo, že rozširovanie skládky by malo umožniť aj využitie už existujúcich zariadení v danej lokalite. Kratšia zvozová vzdialenosť by tiež mala prispieť k zníženiu nákladov, a tiež zníženiu emisií pri preprave odpadu.

V rámci stavebných prác by malo byť pripravené územie, zrealizované výkopové práce a vytvarovanie telesa skládky, taktiež násyp obvodovej hrádze, utesnenie dna a svahov skládky a plošná drenáž.

Ďalšie naplánované práce

Rovnako je medzi prácami naplánovaný aj zvodný drén, odtokové potrubie, odplyňovacie šachty, potrubie postreku, kontrolný monitorovací systém, pozorovacia sonda, spevnené plochy, ale aj oplotenie skládky a sadové úpravy.

Po skončení prác by stavba mala byť skolaudovaná, mesto očakáva, že bude otvorená počas prvého polroka budúceho roka.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Tretia kazeta

Mesto Michalovce vysvetlilo, že už keď bola otváraná druhá kazeta, vedeli, že približne do roku 2020 bude naplnená.

Preto ešte v roku 2016 požiadalo mesto Ministerstvo životného prostredia SR o súhlas na rozšírenie existujúcej skládky komunálneho odpadu o tretiu kazetu. Na tento účel bola presne stanovená lokalita, ktorá bola vybraná výlučne vzhľadom na geologické podmienky, čo je pri takýchto stavbách najdôležitejším hľadiskom, a ,samozrejme, v tesnej blízkosti druhej kazety,“ uviedla samospráva.

Dodala, že envirorezort rozšírenie skládky odobril, no proces sa predĺžil po tom, ako rôzni aktivisti začali rozhodnutie napádať, s cieľom zabrániť budovaniu skládky.

Odpadová stratégia

Aj vzhľadom na tieto skutočnosti vytvoril vtedajší primátor V. Zahorčák v roku 2020 25-člennú komisiu, ktorá sa zaoberala otázkou odpadovej stratégie a hľadala najvýhodnejšiu alternatívu. V júni 2020 sa jednohlasne zhodla, že rozšírenie skládky výstavbou tretej kazety je z ekonomického, ekologického i technického hľadiska pre mesto Michalovce najlepším možným riešením,“ dodalo mesto s tým, že koncom roka 2020 mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo výkup pozemkov pre tretiu kazetu, následne bola spracovaná projektová dokumentácia pre III. a IV. etapu stavby vrátane vyjadrení príslušných orgánov a inštitúcií.

V septembri 2022 bola na Slovenskú inšpekciu životného prostredia Košice zaslaná Žiadosť o vydanie zmeny integrovaného povolenia na stavbu Žabany – skládka na nie nebezpečný odpad – rozšírenie (III. a IV. etapa). Odvtedy prebiehal proces vydania povolenia zo strany SIŽP, ktorý bol ukončený v apríli 2024,“ uzavrelo mesto Michalovce.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Inšpekcia životného prostredia SRMŽP Ministerstvo životného prostredia SRSIŽP Slovenská inšpekcia životného prostredia