• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 23.5.2024Meniny má Želmíra
22°Bratislava

Navaľná prevzala v Drážďanoch cenu mieru, ktorú posmrtne udelili jej manželovi

  • 17:54 12.05.2024
  • Drážďany
Navaľná prevzala v Drážďanoch cenu mieru, ktorú posmrtne udelili jej manželovi

Julija Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala v nedeľu v Drážďanoch ocenenie, ktoré pomerne udelili jej manželovi.

Drážďanskú cenu mieru dotovanú sumou 10.000 eur jej odovzdali na ceremónii v miestnom divadle, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Bývalý nemecký prezident Joachim Gauck na ceremónii vyzdvihol Navaľného ako „nesebeckého, takmer nadľudsky odvážneho človeka, ktorý ukázal, že môže existovať aj iné Rusko“. Dodal, že jeho celoživotná práca „ostáva vzorom pre všetkých, ktorí veria v slobodu a dôstojnosť, a to vrátane obyvateľov Ruska“. Gauck tiež uviedol, že Navaľného dlhoročný boj „proti skorumpovanej elite“ bol v konečnom dôsledku jedným z „najdôležitejších faktorov delegitimizácie“ režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vyzdvihol, že Navaľnyj vo svojom snažení pretrval napriek permanentnému zastrašovaniu a prenasledovaniu zo strany ruských úradov. Zároveň označil za „povzbudzujúce a inšpirujúce“ vidieť, ako v práci tohto politika teraz pokračuje jeho manželka. „Skláňam sa pred vami veľkou úctou a hlbokým rešpektom,“ povedal Navaľnej.

Navaľná vo svojej ďakovnej reči uviedla, že svet už konečne musí počúvať tých, ktorí ho roky varovali pred Putinom. Narážala pritom podľa DPA na vojnu, ktorú vedie Putin na Ukrajine a ktorú odsúdil aj jej manžel. Dodala, že s Putinom sa nedá vyjednávať a nedá sa veriť žiadnemu z jeho slov. Samotné ocenenie venovala ľuďom, ktorí v Rusku bojujú za mier, pričom riskujú stratu všetkého.

Niekdajší nemecký minister vnútra Gerhart Baum, ktorý na ceremónii zastupoval organizátorov, označil Navaľného za „ochrancu ľudských práv“, ktorý obetoval svoj život. Vyzdvihol taktiež jeho manželku Juliju, ktorá ho v jeho úsilí podporovala a aj teraz pokračuje v jeho boji. Dodal, že odkaz Navaľného „si musíme pripomínať a musíme sa pýtať samých seba, čo môžeme urobiť pre slobodu nielen tu, ale aj v Rusku.“

Drážďanská mierová cena sa od roku 2010 udeľuje ľuďom za ich výnimočný prínos k mieru či medzinárodnému porozumeniu. V zozname jej laureátov boli doteraz dvaja rodáci zo Sovietskeho zväzu. V roku 2010 ju získal Michail Gorbačov, a v roku 2015 Stanislav Petrov, ktorý v roku 1983 zabránil možnému jadrovému konfliktu medzi ZSSR a Spojenými štátmi.

Alexej Navaľnyj zomrel 16. februára vo väzenskom tábore v obci Charp v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu v Ťumenskej oblasti na severe západnej Sibíri. Podľa oficiálnej verzie zomrel prirodzenou smrťou. Navaľného spolupracovníci sa domnievajú, že bol zavraždený.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Petr Pavel mal nehodu na motorke

Petr Pavel mal nehodu na motorke

DNES - 20:31Zahraničné

Český prezident sa zranil pri jazde na motocykli.

Orbán: Sme spojení s tajnou službou SR, máme informácie o atentáte na Fica

Orbán: Sme spojení s tajnou službou SR, máme informácie o atentáte na Fica

DNES - 19:23Zahraničné

Maďarské tajné služby sú v neustálom kontakte so slovenskými tajnými službami, ako aj so službami iných krajín, napríklad v rámci siete európskych krajín či členských krajín NATO.

Slovenskí hokejisti končia na majstrovstvách sveta, Slováci podľahli Kanade

Slovenskí hokejisti končia na majstrovstvách sveta, Slováci podľahli Kanade

DNES - 18:52Zahraničné

Slováci podľahli Kanade vo štvrťfinále majstrovstvách sveta v hokeji.

Putin podpísal dekrét umožňujúci zhabanie amerického majetku

Putin podpísal dekrét umožňujúci zhabanie amerického majetku

DNES - 17:58Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal vo štvrtok výnos, ktorý umožní v Rusku zhabanie majetku patriaceho Spojeným štátom, ich občanom a firmám.

Identita a demokracia rozhodla o vylúčení AfD z frakcie

Identita a demokracia rozhodla o vylúčení AfD z frakcie

DNES - 17:09Zahraničné

Krajne pravicová politická skupina Identita a demokracia v Európskom parlamente vo štvrtok rozhodla o vylúčení politickej strany Alternatíva pre Nemecko zo svojich radov.