V priebehu minulotýždňového zasadnutia americkej centrálnej banky sa na finančných trhoch odohral zriedkavý úkaz. Guvernér Federálneho rezervného systému Jerome Powell investorov uistil, že neplánuje zvyšovať sadzby. Fed tiež oznámil, že od júna zníži tempo, akým zmenšuje svoju bilanciu – každý mesiac vydá len 25 miliárd dolárov v dlhopisoch ministerstva financií, oproti súčasným 60 miliardám dolárov.  

Hoci vyhliadky zníženia sadzieb sú vzhľadom na nedávne neuspokojivé údaje o inflácii neisté, vyššie spomenuté faktory prispeli k rastu amerických akciových indexov. Počas posledných desiatich minút obchodovania sa však akciový barometer prepadol o 0,6 percenta, čím zvrátil rast po Powellových vyhláseniach. Bolo tomu už druhý deň po sebe, keď index v záverečnej časti obchodnej seansy klesol o viac ako pol percenta.  

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Wall Street si našiel nového strašiaka. Už ním nie je recesia

Podobný vzorec sa pritom za posledných 40 rokov odohral len deväťkrát. Vyplýva to z údajov spoločnosti Bespoke Investment Group. Americké akcie v poslednom čase čoraz častejšie zažívajú ranný vzostup, ktorý následne vystrieda pokles, pričom trh nakoniec uzatvára v strate.  

Tento trend si všimol aj hlavný trhový stratég spoločnosti Carson Group Ryan Detrick. Ten pri analýze burzových dát od roku 1990 našiel len dvadsiatku ďalších príkladov, keď akciový trh otvoril vyššie, aby tri seansy po sebe uzavrel v červených číslach, ako sa to stalo v polovici apríla. R. Detrick skonštatoval, že tento jav zvyčajne signalizuje slabé trhové výnosy v krátkodobom horizonte.  

„Ide o znak vyčerpania burzových obchodníkov. Pripomíname, že akcie od novembra kontinuálne stúpali. Trh sa musel na krátku chvíľu skorigovať, aby mohol ďalej rásť,” doplnil pre MarketWatch senior investičný stratég spoločnosti Charles Schwab Kevin Gordon.  

Všetko závisí od posledných minút  

Bežný trh s americkými akciami trvá v štandardný obchodný deň 390 minút. Skutočný humbug sa však často odohráva v posledných desiatich minútach. Podľa spoločnosti BestEx Research, zameranej na vývoj burzových algoritmov, sa v tomto krátkom časovom rámci realizuje až tretina všetkých obchodov s akciami v indexe S&P 500. To je nárast oproti roku 2021, kedy to bola len približne štvrtina obchodov. Obdobný trend sa pritom týka aj popredných akciových búrz v Európe.  

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa