Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Všade sú len samé sutiny. V Gaze nie je nikde bezpečne, ani v zónach na evakuáciu civilistov, uvádza UNRWA

12.05.2024, 17:45
Autor:
ČTKČTK

Izraelská armáda posiela palestínskych civilistov na miesta, kde chýba tečúca voda či kanalizácia.

Hoci izraelská armáda posiela palestínskych civilistov v pásme Gazy do bezpečných humanitárnych zón, ako sama hovorí, nie je v Gaze nikde bezpečné.

Uviedol to úrad OSN pre palestínskych utečencov UNRWA, ktorý označil nútené premiestňovanie Palestínčanov v Pásme Gazy za neľudské.

Hrôzostrašné podmienky

Na sieti X tiež zverejnil fotografie miest, kam armáda civilistov posiela, okrem iného aj rozbombardovanej štvrte so zničenými budovami. Boje dnes pokračovali nielen na juhu v oblasti Rafahu, zosilneli aj na severe Pásma Gazy, uviedla agentúra Reuters.

image

Pásmo Gazy je pod ťažkou paľbou Izraela, úrady hlása dvoch mŕtvych lekárov

"Nie je tam tečúca voda, kanalizácia, ani žiadna iná infraštruktúra," popísal stanicu BBC Sam Rose z UNRWA núdzové podmienky v miestach, kam armáda palestínskych civilistov posiela. Dodal, že ľudia sú tam vystavení hrozným podmienkam.

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini na sociálnej sieti X napísal, že "nikde v Gaze nie je bezpečne". Pripomenul, že od začiatku vojny, ktorá trvá od teroristického útoku hnutia Hamas na Izrael z minuloročného 7. októbra, sa väčšina ľudí v Gaze sťahovala niekoľkokrát.

Podľa Lazzariniho v priemere raz za mesiac. „Zúfalo hľadajú bezpečné miesto, ktoré nenachádzajú. Niektorí nemajú inú možnosť ako sa uchýliť do vybombardovaných úkrytov UNRWA.

"Rodiny a deti sa vracajú do škôl v Chán Júnise hľadať bezpečie a úkryt, ale triedy sú vypálené, múry zrútené. Všade sú len sutiny. A celý svet sa na to pozerá. Už toho bolo dosť," napísal už v sobotu úrad UNRWA na sieti X. Rafah na juhu Pásma Gazy podľa úradu za týždeň opustilo vyše 300-tisíc ľudí.

Pozemná operácia v Rafahu

Izraelská armáda v pondelok vyzvala civilistov vo východnej časti Rafahu, aby sa evakuovali k pobrežiu a do Chán Júnisu. Ani nie 24 hodín potom začala pozemnú operáciu v oblasti Rafahu, ktorý už skôr v tejto vojne ostreľovala, hoci nie tak intenzívne ako ostatné miesta v Gaze.

Do Rafahu v predchádzajúcich mesiacoch utieklo pred bojmi viac ako milión ľudí, a preto mnohé krajiny, vrátane Spojených štátov, vyzývali Izrael, aby väčšiu operáciu v tejto časti Pásma Gazy pri egyptských hraniciach nezačal.

image

USA ponúkajú Izraelu spravodajské informácie, aby obmedzil svoju inváziu v Rafahu, píše Washington Post

Izrael to napriek tomu urobil, hoci zatiaľ nevstupuje do viacerých zastavaných oblastí mesta Rafah a operáciu označuje za "obmedzenú".

Jeden z utečencov v Rafahu, palestínsky obchodník Támir Buraj, sa podľa agentúry Reuters posťažoval, že svet sa na Palestínčanov "vykašľal".

Svetové mocnosti nedokázali zastaviť násilnosti a prinútiť obe strany k prímeriu. "Žiadne prímerie, žiadne rozhodnutie OSN, žiadna nádej," povedal Buraj.

Tvrdé boje

K okamžitému zastaveniu bojov, bezpodmienečnému prepusteniu všetkých rukojemníkov držaných Hamasom a zvýšeniu humanitárnej pomoci dnes znovu vyzval generálny tajomník OSN António Guterres.

Ten sa prostredníctvom videospojenia zúčastnil medzinárodnej humanitárnej konferencie, ktorú dnes usporiadal Kuvajt.

Izraelská vláda zdôvodnila operáciu v Rafahu tým, že ide o poslednú baštu hnutia Hamas, ktoré si vytkla za cieľ úplne zničiť.

V posledných dňoch však zintenzívnila boje aj na severe a v strednej časti Pásma Gazy, teda aj v oblastiach, o ktorých predtým tvrdila, že ich má z väčšej časti pod kontrolou a že ich "vyčistila od teroristov z Hamasu".

image

Zúfalí a premočení od dažďa. Civilisti opúšťajú Rafah pre hrozbu bombardovania, musia hľadať útočisko inde

Dnes podľa agentúry Reuters vošli izraelské tanky aj do východnej časti Džabáliji na severe a tiež do štvrte Zajtún v meste Gaza, odkiaľ sú hlásené tvrdé boje aj bombardovanie. Zomrelo pri nich najmenej 19 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

"V predchádzajúcich týždňoch sme zaznamenali pokusy Hamasu o obnovu jeho vojenských kapacít v Džabáliji. Operujeme tam, aby sme tomu zabránili," povedal hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

 

01 - Modified: 2024-05-21 05:43:26 - Feat.: - Title: Republikáni zvažujú sankcie voči Medzinárodnému trestnému súdu, Francúzsko podporilo jeho nezávislosť 02 - Modified: 2024-05-21 05:26:51 - Feat.: - Title: Ofenzíva Izraela v Pásme Gazy nie je genocída, vyhlásil Biden 03 - Modified: 2024-05-20 14:28:56 - Feat.: - Title: Herzog a Kac odsúdili Khanov návrh na vydanie zatykačov na Netanjahua a Galanta 04 - Modified: 2024-05-20 14:10:30 - Feat.: - Title: Hamas kritizuje žiadosť prokuratúra Medzinárodného trestného súdu o vydanie zatykačov na šéfov hnutia 05 - Modified: 2024-05-20 12:51:38 - Feat.: - Title: Izrael chce rozšíriť pozemnú operáciu v Rafahu na juhu Pásma Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 16:37