President-elect of North Macedonia Gordana Siljanovska-Davkova attends her inauguration ceremony in Skopje, North Macedonia, May 12, 2024. REUTERS/Ognen Teofilovski FOTO: Ognen TeofilovskiFOTO: Ognen Teofilovski
StoryEditor

Nová prezidentka Severného Macedónska pri prísahe odmietla použiť nový názov krajiny

12.05.2024, 17:20
Autor:
TASRTASR

Pôsobenie Siljanovskej-Davkovovej na čele krajiny môže mať dôsledky pre zahraničnopolitickú orientáciu.

Novozvolená prezidentka Severného Macedónska Gordana Siljanovská-Davkovová dnes pri slávnostnej prísahe odmietla vysloviť nový oficiálny názov svojej krajiny a namiesto toho povedala len Macedónsko. Informovala o tom agentúra AFP.

Dlhoročný spor s Gréckom

Táto balkánska krajina viedla mnoho rokov spor so susedným Gréckom o názov Macedónsko, obe krajiny sa nakoniec dohodli na kompromisnom riešení, v dôsledku ktorého sa krajina v roku 2019 premenovala na Severnú Macedóniu. Atény potom vďaka tomu umožnili jej vstup do NATO.

"Vyhlasujem, že budem vykonávať úrad prezidentky Macedónska svedomito a zodpovedne, že budem rešpektovať ústavu a zákony, a že budem chrániť zvrchovanosť, územnú celistvosť a nezávislosť Macedónska," vyhlásila Siljanovska-Davkovová pred poslancami a hosťami slávnostného ceremoniálu.

Právnička a politička Siljanovská-Davkovová bola 8. mája zvolená ako kandidátka konzervatívnej opozičnej strany VMRO-DPMNE.

Získala 65 percent hlasov a porazila doterajšieho prezidenta Steva Pendarovského. Je prvou ženou na čele Severného Macedónska od vyhlásenia nezávislosti tejto krajiny v roku 1991.

Kľúčový okamih

Univerzitná profesorka na dôchodku prísahu skladala deň po svojich 71. narodeninách. Sľúbila, že bude prezidentkou všetkých občanov a vyzvala štát k jednote.

K novej funkcii jej na sociálnej sieti X pogratulovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá spomenula "kľúčový okamih krajiny na ceste do Európskej únie".

Pôsobenie Siljanovskej-Davkovovej na čele Severného Macedónska môže mať dôsledky pre zahraničnopolitickú orientáciu krajiny.

Prezidentka totiž odmieta proeurópskymi sociálnymi demokratmi navrhované zmeny ústavy, ktorými Bulharsko podmieňuje začatie prístupových rozhovorov Severnej Macedónie s EÚ. Spor sa týka začlenenia zmienky o bulharskej menšine do severomacedónskej ústavy.

Siljanovská-Davkovová sa síce vyslovila za členstvo svojej krajiny v EÚ, ale len ak to nepoškodí "macedónske štátne a národné záujmy". Dlhodobo tiež odmieta používať názov Severnej Macedónie, čo môže poškodiť vzťahy s Gréckom. 

01 - Modified: 2024-05-13 15:00:47 - Feat.: - Title: Nová prezidentka Severného Macedónska nepoužila oficiálny názov. Grécko sa vyhráža členstvom v Únii 02 - Modified: 2024-05-09 04:40:39 - Feat.: - Title: Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku vyhrala voľby s výrazným náskokom 03 - Modified: 2024-05-08 21:10:31 - Feat.: - Title: Úradujúci prezident Severného Macedónska priznal porážku v druhom kole volieb 04 - Modified: 2024-03-18 22:00:53 - Feat.: - Title: USA neudelia víza kandidátovi na prezidenta Severného Macedónska pre korupciu 05 - Modified: 2024-02-13 21:43:13 - Feat.: - Title: Kvôli fiasku s dokumentami ostali státisíce Severomacedónčanov v neistote
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 17:01