Preskočiť na obsah

Neodolateľný jahodovo bazový cheesecake

Jahodovo bazový cheesecake predstavuje oslnivú kombináciu, ktorá spája tradičnú lahodnosť s nádychom letnej sviežosti. Tento dezert je viac než len sladkou pochúťkou; je to symfónia chutí, kde sa každé sústo stáva zážitkom. Jahody a baza, každá s vlastným jedinečným profilom, sa spájajú, aby vytvorili nezameniteľný dezert, ktorý oslavuje sezónnu krásu a gastronomickú rafinovanosť.

Cheesecake, všeobecne obľúbený pre svoju krémovú textúru a bohatú chuť, získava vďaka pridaniu bazového sirupu a citrónovej šťavy nový rozmer. Bazový sirup, ktorý sa vyznačuje jemnou kvetinovou arómou, dodáva každému sústu nežnú sladkosť, ktorá perfektne dopĺňa výraznejšiu kyslosť a sviežosť citrónu. Jahody, symbol leta, pridávajú nielen vizuálny kontrast, ale svojou prirodzenou šťavnatosťou a sladkosťou zvýrazňujú komplexnosť chutí, ktoré tento cheesecake ponúka.

Tento recept nie je len o vytvorení dezertu; je to pozvanie do sveta kuchynského umenia, kde sa zručnosti a kreativita stretávajú s láskou k dobrému jedlu. Pripraviť jahodovo bazový cheesecake znamená vložiť čas a starostlivosť do každého detailu, od dokonale hladkého krémového syra až po precízne ozdobený vrch šľahačkou, čerstvými jahodami a citrónovou kôrou.

Vhodný na akúkoľvek príležitosť, od rodinných osláv po elegantné večierky, tento cheesecake je istotou, že zaujme a poteší každého hosťa. Je to dezert, ktorý nezabudne upútať, a zostane v pamäti ako ukážka kulinárskeho majstrovstva.

Recept jahodovo bazový cheesecake

Ingrediencie

Korpus

  • 300 g maslových sušienok
  • 150 g rozpusteného masla

Náplň

  • 600 g plnotučného krémového syra
  • 75 g práškového cukru
  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 100 ml bazového sirupu

Dekorácia

  • 150 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL práškového cukru
  • Citrónová kôra
  • Čerstvé jahody, nakrájané na plátky

Postup

  1. Rozdrvte sušienky na jemný prášok (pomocou mixéra alebo ručne vreckom a valčekom). Zmiešajte drvené sušienky s rozpusteným maslom až kým nie je zmes homogénna. Túto zmes vysypte na dno formy na pečenie a chlaďte v chladničke, kým pripravujete náplň.
  2. V miske zmiešajte krémový syr a práškový cukor dohladka. Pridajte šťavu z citróna a bazový sirup, dobre premiešajte. V inej mise vyšľahajte šľahačkovú smotanu a potom ju jemne vmiešajte do zmesi syra. Náplň vylejte na pripravený sušienkový základ a vyhlaďte. Nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
  3. Pred podávaním vyšľahajte šľahačkovú smotanu s práškovým cukrom do tuha. Na cheesecake nanesiete šľahačku, ozdobte čerstvými jahodami a posypte citrónovou kôrou.

Jahodovo bazový cheesecake otázky a odpovede

Čo je bazový sirup a kde ho môžem zohnať?

Bazový sirup je sladký koncentrovaný roztok vyrobený z kvetov čiernej bazy. Má jemnú kvetinovú chuť a je obľúbený v rôznych dezertoch a nápojoch. Kúpiť ho môžete v lepšie zásobených supermarketoch alebo zdravých potravinách, prípadne si ho môžete pripraviť doma maceráciou čerstvých kvetov bazy v cukrovom roztoku.

Môžem v recepte nahradiť plnotučný krémový syr za nízkotučný?

Áno, nízkotučný krémový syr môžete použiť, ale môže to ovplyvniť konzistenciu a chuť cheesecake. Plnotučné verzie sú zvyčajne krémovejšie a bohatšie na chuť.

Ako dlho musí cheesecake stuhnúť v chladničke?

Cheesecake by mal v chladničke stuhnúť aspoň 4 hodiny, ale pre najlepšie výsledky je odporúčané nechať ho stuhnúť cez noc. To zabezpečí, že cheesecake bude pevnejší a ľahšie sa bude krájať.

Ako dlho môže cheesecake vydržať v chladničke?

Cheesecake by mal byť spotrebovaný do 3 dní od prípravy. Uchovávajte ho v chladničke v uzavretej nádobe, aby si udržal čerstvosť a aby neabsorboval pachy z ostatných potravín.

Môžem cheesecake zamraziť?

Áno, cheesecake môžete zamraziť bez vrchnej vrstvy a dekorácií. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a potom do vzduchotesnej nádoby. Môže byť zamrazený až 3 mesiace. Pred podávaním ho nechajte rozmraziť v chladničke.

Ako môžem zabezpečiť, že cheesecake nebude príliš sladký?

Môžete upraviť množstvo cukru v recepte podľa svojej chuti. Ďalej, citrónová šťava pridaná do náplne pomáha vyvážiť sladkosť s príjemnou kyslosťou.

Ako môžem zabezpečiť, že cheesecake bude mať hladký vrch?

Pred pridaním náplne do formy sa uistite, že forma je dokonale čistá a hladká. Po naliatí náplne použite stierku alebo veľkú lyžicu na vyhladenie povrchu.

Ďalšie inšpirácie
Skip to content