Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Prvý krok vo finále SBL urobili Levice, Madzin: Dôležitý zápas

Na snímke zľava Luwane Pipkins (Spišská Nová Ves) a Draško Kneževič (Levice) v prvom zápase finále play off Niké SBL medzi Patrioti Levice - Spišskí Rytieri 11. mája 2024 v Leviciach. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Levičania mali len necelých 48 hodín na to, aby sa preladili z náročnej päťzápasovej série s Komárnom na finálového súpera zo Spiša.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Levice 12. mája (TASR) – Domáce prostredie je zatiaľ v play off Niké Slovenskej basketbalovej ligy (SBL) podstatným faktorom úspechu. Ukázalo sa to aj v prvej finálovej konfrontácii Patriotov Levice so Spišskými Rytiermi, ktorá sa skončila výsledkom 91:75. Úradujúci šampióni tak urobili prvý podstatný krok k obhajobe víťaznej trofeje, ich súper bude musieť v ďalšom súboji reagovať.

Levičania mali len necelých 48 hodín na to, aby sa preladili z náročnej päťzápasovej série s Komárnom na finálového súpera zo Spiša. To sa im podarilo s veľkým prehľadom, keď len na niekoľko momentov umožnili Rytierom viesť na ich palubovke. Základným kameňom prvého finálového úspechu bola koncentrácia, prínos striedajúcich hráčov a vysoká úspešnosť z diaľky. "Veľmi náročný rozpis zápasov, ktorý sme momentálne zvládli. Vedeli sme, že to tak môže nastať, preto bol pre nás tento zápas veľmi dôležitý, aby sme do série vstúpili víťazne a ustrážili si domáce prostredie. Únava a všetko sa tak ľahšie zvláda, keď máme v sebe pozitívne nastavenie a energiu. Za ten čas, ktorý sme mali, sme urobili maximum. Zápas sme vyhrali, preto verím, že sme sa pripravili správne. Je to 1:0 na zápasy, ale potrebujeme mať tri víťazstvá, aby sme mohli byť spokojní. Dobre sa musíme pripraviť aj na ďalší duel, ktorý nás čaká v podstate o dva dni," povedal pre TASR tréner Patriotov Michal Madzin.

Jeho zverenci prekonali súpera vo všetkých podstatných ukazovateľoch, ale všetko mohlo byť inak na začiatku druhého polčasu. Po vydarenej koncovke druhej štvrtiny totiž Spišiakom umožnili stiahnuť manko na rozdiel jediného bodu. Lenže vtedy sa ukázala sila domácich a k žiadnemu obratu napokon neprišlo, práve naopak, o päť minút prehrávali hostia už o 17 bodov. "Niečo vychádzalo z toho, že sme išli do kalkulovaného rizika a to nám teraz nevyšlo. Treba povedať, že Levice majú kvalitných hráčov, ktorí vedia nájsť jeden druhého. Je to tím, ktorý od postu jedna do štyri, prípadne aj päť, keď tam je Howard, má nebezpečných hráčov s vysokým percentom úspešnosti. To sa v modernom basketbale veľmi ťažko bráni. V niektorých fázach sme nedodržiavali to, čo máme. Proti Leviciam musí byť koncentrácia na veľmi vysokej úrovni, keď príde k poľaveniu a chybám, tak to vedia potrestať. Pre hráčov je to náročné, ale je to jediný spôsob proti Leviciam," hodnotil druhý polčas kormidelník Spišiakov Teo Hojč.

Levičania mali významný prínos hráčov z lavičky, zaznamenali spoločne 44 bodov a tiež ich zdobila kolektívna hra, s dvojciferným streleckým zápisom skončila pätica hráčov. "Veľmi dôležité bolo, že päť hráčov sa pridalo dvojciferným počtom bodov do streleckých záznamov. Nemenej podstatné bolo tiež to, že všetkých 9 hráčov, ktorí vybehli, tak robilo v obrane maximum, aby sme zastavili Spišskú Novú Ves na čo najnižší počet bodov. Myslím si, že z môjho pohľadu bol najväčší rozdiel v tom, že sme si v druhom polčase začali lepšie strážiť obranný doskok a nedali Spišskej útoky, ktoré mohli opakovať, respektíve strely, ktoré prišli po útočných doskokoch. Druhým faktorom bolo 25 asistencií a len 10 stratených lôpt, to je veľmi pozitívne číslo v smere riešení vecí v útoku," poskytol Madzin svoj pohľad na kľúčové aspekty prvého finálového zápasu.

Hostia zo Spiša nevedeli adekvátne reagovať, do tretice sa im na začiatok série nepodarilo uchmatnúť úspech z palubovky súpera, a tak sa vracajú do svojho prostredia za stavu 0:1 na zápasy. "Hrali super, majú výborných fanúšikov, energiu. Každý kto prišiel na ihrisko, tak niečo urobil. My sme to nedokázali zastaviť. Prestali sme hrať v útoku, skôr to bolo také, že hral každý sám na seba. Na to sme asi doplatili. Treba hrať našu hru, držať sa nášho systému a nesnažiť sa, aby každý sám vyhral zápas," vyjadril sa krídelník Rytierov Adam Antoni.

Ich súper môže cestovať vo väčšej pohode, keďže urobil prvý a podstatný krok za najcennejším kovom v sezóne 2023/2024. "Veľmi dôležité, že sme to zvládli. Pamätáme si, že keď sme naposledy hrali finále s Rytiermi, tak sme tiež celý zápas vyhrávali a v poslednej štvrtine to súper otočil. To bol možno aj dôvod, prečo vtedy vyhrali titul. Sme radi, že sme prvý krok zvládli,“ dodal na záver pivot Levíc Boris Bojanovský.

Druhý zápas finálovej série medzi Spišskými Rytiermi a Patriotmi Levice je na programe v utorok 14. mája o 18.00 h.