Denník N

Ak to prijmú, budú tu mať majdan. Gruzínsko je na križovatke, ľudia odmietajú „ruský zákon“ (reportáž)

Gruzínci v uliciach odmietali proruský zákon. Foto - TASR/AP
Gruzínci v uliciach odmietali proruský zákon. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Sme jednoducho Európania. Ja sa radšej budem len pozerať. Už nevládzem stáť na nohách. Ale mladí prichádzajú. Vidíte? Prichádzajú.“

Starší muž sleduje nekonečný dav z priechodu svojho domu a svoje sympatie s protestujúcimi vyjadruje mávaním rukami so zasvieteným mobilom. Demonštranti mu odpovedajú: „Gruzínsko nepatrí Rusom! Gruzínsko patrí Európe! Áno Európe, nie Rusku!“

V prenikavom pískaní, zvuku trúb a rôznych píšťaliek a skandovaní hesiel často nie je možné rozoznať, čo ľudia skandujú.

Jedno však bolo jasné: títo Gruzínci sa chcú odtrhnúť od Ruska a stať sa súčasťou EÚ, hoci nesusedia so žiadnym členským štátom.

Sťažujúci sa vodiči, ktorí niekoľko hodín nemohli prejsť úplne paralyzovaným centrom, boli v menšine. Kto by chcel brániť vládu a parlament, asi by dnes nemal šancu presadiť sa v hlavnom meste. Demonštrantom mávali aj zamestnanci a hostia mnohých hotelov a obchodov. Na stenách domov pribúdali nápisy „Rusi, choďte domov“.

Podľa niektorých odhadov prišlo v sobotu večer do centra gruzínskej metropoly

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie