Sektor vybraných komerčných služieb sa zotavuje po prepade, návrat je však pomalý

Sektor vybraných komerčných služieb sa zotavuje po prepade, návrat je však pomalý

12.5.2024 (SITA.sk) – Sektor vybraných komerčných služieb sa zotavuje po prepade v rokoch 2022 až 2023. Ako konštatuje Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA), pod pokles tržieb v tomto sektore sa podpísala energetická a inflačná kríza.

Po prepade o 16 % v predminulom roku sa pritom objem poskytnutých komerčných služieb na Slovensku len pomaly približuje k úrovni bázického roka 2021.

Vracia sa k pôvodným hodnotám

Objem komerčných služieb meria index, ktorý vychádza z údajov o tržbách očistených o vplyv cien. Približne štvrtinový vplyv má doprava, najmä kamiónová, a skladovanie. Medzi marcom 2022 a aprílom 2023 sa tu tržby prepadli o 27 %.

„Odborné činnosti, napríklad právnici, architekti, ale aj centrá zdieľaných služieb (napríklad Dell, IBM) majú štvrtinový podiel. Sektor bol do marca 2023 stabilný, potom prišlo k prepadu o 15 %. Odvtedy sa vracia k pôvodným hodnotám,“ pokračuje inštitút.

Približne pätinový vplyv majú informačné technológie a komunikácie. Pandémia tu pritom paradoxne pomohla k nárastu tržieb. Prepad o 10 % sa udial na prelome rokov 2019 a 2020.

V indexe chýba obchod aj poišťovníctvo

Ďalšími oblasťami sú administratívne a podporné služby, ako napríklad SPP distribúcia, ubytovanie a strava a realitné aktivity. Posledné dve majú menší vplyv na celkový vývoj. V indexe nie je zahrnutý obchod, poisťovníctvo, finančné ani verejné služby.

Inštitút pre stratégie a analýzy je analytickou jednotkou na Úrade vlády SR, ktorého poslaním je analytická podpora stratégie hospodárskej a sociálnej politiky vlády. Aktuálne sa zaoberá hlavne skúmaním regionálneho rozvoja a efektívnosti využívania európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Viac k témam: energetická kríza, Inflácia, Tržby
Zdroj: SITA.sk – Sektor vybraných komerčných služieb sa zotavuje po prepade, návrat je však pomalý © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika