Kaliňák v relácii začal zostra, moderátorovi vyčítal úvod. Cifrová Ostrihoňová hovorila o voličoch Smeru, ktorí chcú vystúpiť z EÚ

12.5.2024 12:36

V diskusnej relácii V politike boli hosťami kandidáti do Euróspkeho parlamentu Veronika Cifrová Ostrihoňová (PS), Jana Bittó Cigániková (SaS), Erik Kaliňák (Smer-SD) a Branislav Ondruš (Hlas-SD).

Úvodná prestrelka

V úvode diskusie sa Kaliňák oprel do moderátora ta3. Poslancovi sa Dírerov úvod relácie zdal "selektívny". Jednotlivé tvrdenia sa však nesnažil negovať. Do diskusie sa pridal aj Ondruš, ktorý spomenul "podplácanie európskych činovníkov" arabskými krajinami.

"Vybral som si udalosti, ktoré sa stali v uplynulých týždňoch," reagoval moderátor. Dodal, že aféra, ktorú Ondruš spomína, sa stala už pred rokom.

Úvodnú časť relácie si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

O koľkých miestach uvažujú?

Na začiatku hostia skúsili odhadnúť, koľko kandidátov dostanú ich strany do europarlamentu. "Realistický odhad" je podľa Kaliňáka, že strana Smer-SD získa štyri miesta v europarlamente.

Ondruš za stranu Hlas-SD povedal, že budú považovať za úspech tri europoslanecké stoličky. Mohlo by to potvrdiť pozíciu strany, myslí si reprezentant Hlasu.

Bittó Cigániková uviedla, že "jedno kreslo reálne je, dve považujem za úspech", priblížila situáciu SaS z pohľadu eurovolieb.

Cifrová Ostrihoňová sa vyjadrila, že v PS by chceli získať päť mandátov. Dodala, že ich cieľom "je poraziť Smer a vyslať do Bruselu proeurópske sily".

Diskusia medzi kandidátmi

Strana Hlas sa orientuje proeurópsky. Ondruš však chce zastupovať slovenské záujmy v Európskom parlamente, pretože si myslí, že "inštitúcie EÚ sa výrazne posunuli od reality, v ktorej žijeme". Zároveň nechce, aby opoziční poslanci bojovali proti vláde z pôdy európskeho parlamentu.

PS hovorí o udržaní našej krajiny v EÚ, čo vníma ako podstatnú tému. Cifrová Ostrihoňová podotkla, že udržať Slovensko v Európe znamená ostať "valídnou súčasťou Európskej únie". Ondruš na to hneď reagoval spochybnením odchodu z Únie. Naznačil zároveň, že takýto krok nehrozí. Zástupkyňa strany PS argumentovala prieskumom, podľa ktorého si 47 % voličov Smeru želá vystúpenie z európskeho spoločenstva.

Bittó Cigániková uviedla, že má z PS pocit, že témy ako veto, jadro, pomoc žien a byrokracia zamenili za "fantómové témy", pretože im ich neumožnilo hlasovanie v parlamente komunikovať.

Kaliňák kritizuje "neustále kydanie a žalovanie zo strany opozície". V týchto voľbách si podľa neho Slováci vyberú, či sa europarlament stane "konfliktnou zónou", z ktorej budú opoziční poslanci bojovať s vládou. "V prípade, že (si občania, pozn.red.) zvolia stranu Smer alebo Hlas, sa staneme predĺženou rukou Roberta Fica," uviedol Kaliňák.

Celú diskusiu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok