Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
12. mája 2024, 12:42
Čas čítania 0:35

Za odmietnutie bojovať budú na Ukrajine hroziť vysoké pokuty, v niektorých prípadoch aj odňatie slobody

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Za sprísnenie hlasovali takmer všetci poslanci.

Ukrajinský parlament prijal návrh novely zákona o vojenskej legislatíve, ktorý sprísňuje pokutu pre tých, ktorí sa rozhodnú neposlúchnuť výzvu od ozbrojených síl. Po novom sa tresty zvyšujú niekoľkonásobne, informuje RBK – Ukrajina.

V prípade vyhýbania sa mobilizácie, nedostavenia sa do vojenského úradu kvôli registrácii a zaradeniu (TCC) alebo neskorej aktualizácie údajov sa bude pokuta pohybovať vo výške od 17-tisíc hrivien (približne 399 eur). Právnickým osobám, ktoré odmietnu uvádzať vojenskú evidenciu zamestnancov, hrozí pokuta 34-tisíc hrivien (približne 797 eur). 

Pokiaľ sa osoba nedostavila podľa predvolania, neaktualizovala svoje údaje či nenahlásila zmenu osobných údajov (ako rodinný a zdravotný stav), vojenský komisariát môže vydať rozhodnutie o pokute bez protokolu. 

Za vyhýbanie brannej povinnosti hrozí na Ukrajine odňatie slobody na 3 až 5 rokov. Za zmenu zákona hlasovalo v parlamente 256 poslancov. Proti nehlasoval nikto a štyria poslanci sa zdržali. Novela zákona vstúpi do platnosti po oficiálnom podpise prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

Ukrajinský vojak v Mariupole.
Ukrajinský vojak v Mariupole. Zdroj: Getty Images
Domov
Zdieľať
Diskusia