Pri pohybe v lese si všímajte medvedie stopy a jeho trus, radia ochranári

Pri pohybe v lese by si mali ľudia všímať stopy, trus a znaky kŕmenia sa medveďov. Pozorní by mali byť pri pohybe v hustom poraste, na miestach s lesnými plodmi, pri zdochlinách, zlej viditeľnosti alebo počuteľnosti, napríklad ak sa pohybujú proti vetru či pri tečúcej vode. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informovala na svojom webe.

12.05.2024 12:35
medvedie stopy, medveď Foto: ,
Medvedie stopy na chodníku v lesoch mesta Spišská Belá 26. októbra 2023.
debata (6)

„Medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť, niekedy si nás všimnúť nemusí. V lese a jeho blízkosti treba byť preto ostražitý, predovšetkým ráno, večer a v noci, ale tiež počas dňa v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy,“ uviedli ochranári. Doplnili, že charakteristickým znakom pobytu medveďa v lese sú aj „značkovacie stromy“ a vývratiská. Možno tiež pozorovať rozhrabané mraveniská, prehrabanú pôdu alebo poprevracané kamene.

Nepochopiteľné. Autom hnal medveďa medzi rodinnými domami v Očovej
Video

Pri obmedzenej viditeľnosti pomôže podľa ŠOP akýkoľvek zvukový prejav, ako je pískanie, tlieskanie či hlasnejší rozhovor. Na základe toho má medveď možnosť zareagovať na blížiaceho sa človeka a vyhnúť sa mu. Riziko stretnutia s medveďom je menšie, keď sa človek pohybuje v skupine po vyznačených chodníkoch a počas denného svetla.

Pes by mal byť v lese na vôdzke. Ak by bol voľne pustený, môže medveďa vyrušiť počas odpočinku, alebo ho rozzúriť svojím štekotom a priviesť priamo k majiteľovi.

zväčšiť Medvedí trus, ktorý našli turisti počas... Foto: TASR, Erik Ševčík
medvedí trus Medvedí trus, ktorý našli turisti počas pozorovania medveďov v dolinách Západných Tatier. Archívna snímka

ŠOP odporúča turistom nosiť so sebou „medvedí sprej“ a naučiť sa ho správne používať. „Sprej na medvede by mal mať minimálne 225 gramov a obsahovať jeden až dve percentá kapsaicínu. Sprej by mal poskytnúť aspoň šesť sekúnd postreku s dosahom aspoň 7,5 metra. Medvedí sprej je navrhnutý tak, aby medveďa odradil a poskytol vám čas na ústup,“ priblížila.

Ochranári tvrdia, že je jednoduché určiť medvediu stopu, pretože veľkosť a tvar stopy sú takmer nezameniteľné. U dospelých jedincov medveďa býva šírka prednej laby približne 13 až 18 centimetrov (cm) a jej dĺžka je 12 až 17 cm. Zadná laba je o niečo dlhšia a u dospelých jedincov sa pohybuje v rozpätí 20 až 28 cm.

medveď, laba Čítajte viac Pri Očovej odstránili problémovú medvedicu, bol pri tom aj Huliak
6 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #Štátna ochrana prírody SR