ELA Správy Rôzne

FOTO: Polárnu žiaru sa podarilo zachytiť aj uplynulú noc. Uvidíme ju ešte?

Polárnu žiaru sa na našom území podarilo pozorovať aj v noci zo soboty na nedeľu napriek nepriaznivým meteorologickým podmienkam.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Polárnu žiaru sa podarilo zachytiť aj uplynulú noc. Uvidíme ju ešte?
5
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Najvyššia pravdepodobnosť na pozorovanie polárnej žiary bola včera v oblasti západného Slovenska, kde sa očakávalo, že ideálny čas na pozorovanie polárnej žiary by mohol byť od 21:00 do 01:00, informuje iMeteo.sk.

Nakoniec zostali mnohí sklamaní. Okrem toho, že sme na väčšine územia nemali ideálne podmienky na pozorovanie, včerajšia polárna žiara bola aj veľmi rýchla a netrvala dlho.

Na väčšine územia sa dala zachytiť jedine fotograficky. Odmenu dostali len tí nadšenci, ktorí neoblomne čakali a najlepšie zábery sa im podarilo vytvoriť medzi 22:00 a 23:00.

Uvidíme ju dnes večer?

Pozorovanie polárnej žiary bude ideálnejšie v nedeľu. Počas dňa sa totiž začne oblačnosť na našom území zmenšovať a dopoludnia sa vyjasní.

Podmienky naviac naznačujú, že geomagnetická búrka tak skoro neskončí a na Slnku dochádza aj naďalej k pomerne veľkým erupciám. Predpokladá sa, že dnes búrka udrie znovu o sile G4 až G5.

Ako správne fotiť?

Dnes večer máte možno poslednú šancu uvidieť polárnu žiaru na našom území, nenechajte si ju preto ujsť a urobte všetko preto, aby sa vám polárnu žiaru podarilo pozorovať.

Nezabudnite sa pozerať na severný obzor a za pozorovaním vycestovať za mesto, ďalej od svetelného smogu a ideálne na vyvýšené miesto. Ak sa vám ju zo začiatku nepodarí zachytiť voľným okom, skúste fotoaparát.

„Objektív fotoaparátu dokáže oveľa lepšie zachytiť spektrum farieb polárnej žiary. Prepnite fotoaparát do nočného režimu, držte telefón stabilne a spustite spúšť,“ radí iMeteo.

Polárna žiara v Bratislave, 11. mája 2024
5
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM