Prepískla to Thunbergová? Protestovala proti účasti Izraelčanky v Eurovízii, skandovala heslá na podporu Palestíny

ta3/Forbes
12.5.2024 10:37

Švédska aktivistka Greta Thunbergová sa opäť postarala o poriadny rozruch. Pred finále speváckej talentovej súťaže Eurovízia protestovala proti účasti izraelskej speváčky Eden Golanovej. Zasahovať musela polícia.

Greta Thunbergová
Facebook/The Print

Protestujúci, vrátane Thunbergovej, sa zhromažďovali vo švédskom meste Malmö, v ktorom sa konalo finále Eurovízie, už niekoľko dní pred samotným vyvrcholením súťaže. Vyzývali na vyhostenie Izraela, resp. protestovali proti účasti izraelskej speváčky Eden Golanovej na súťaži, píše Forbes.

Samotná speváčka čelila viacerým nepríjemným atakom. Dostala tak prísne bezpečnostné opatrenia a bezpečnostná služba jej tiež nariadila, aby v čase, kedy nevystupuje, zostala radšej vo svojej hotelovej izbe. Opakovane ju vypískali na javisku napríklad počas skúšok šiat.

Eden Golanová AP Photo/Martin Meissner Izraelská speváčka Eden Golanová s izraelskou vlajkou vstupuje do arény pred finále súťaže Eurovízia v juhošvédskom Malmö

Thunbergová v tom mala jasno

"Som tu, aby som ukázala, že si myslím, že je poburujúce a neospravedlniteľné, aby Eurovízia nechala Izrael zúčastniť sa, zatiaľ čo pácha genocídu," vyslovila Thunbergová na demonštrácii.

"Keď sa krajina správa spôsobom, ktorý je neprípustný, Eurovízia ju vylúči. Tak prečo nie Izrael?" pokračovala. Poukazovala tak na situáciu spred dvoch rokov, keď organizátori súťaže vylúčili Rusko, ktoré v tom roku odštartovalo inváziu na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok