Denník N

Ako sa Čaputová lúčila s Ukrajinou: ochranka s rušičkami proti dronom a dobrý imidž Slovenska vďaka zbierke

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Brezy preťaté na polovicu za zničenými domami na okraji Černihivu po dvoch rokoch stále veľmi zreteľne pripomínajú brutálnu ruskú ofenzívu, ktorou si prešlo aj toto mesto na severe Ukrajiny.

Po improvizovanom mestečku, kde v unimobunkách žijú utečenci z východu krajiny aj zo samotného mesta, sa prechádza slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Sprievodcu jej robí gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus. Práve s ním prezidentka ukončila svoju tretiu cestu na Ukrajinu počas totálnej ruskej vojny proti Ukrajine, tentoraz už rozlúčkovú.

Ako zmierniť utrpenie Ukrajincov

Prezidentka gubernátora trpezlivo počúva a dáva mu otázky o skaze, ktorú mestu spôsobila ruská armáda. Černihiv nie je blízko frontu, no vojnu pociťuje už na prvý pohľad veľmi výrazne.

„V celej oblasti bolo zničených 11-tisíc budov, z toho 4-tisíc v meste,“ rozpráva gubernátor oblečený vo vojenskej zelenej, podobne ako zvykne nosiť prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého navštívila prezidentka deň predtým v jeho prísne stráženej kyjivskej rezidencii.

Gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus. Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
Gubernátor Černihivskej oblasti sprevádzal prezidentku Čaputovú po zničených miestach v jeho kraji. Foto N – Vladimír Šimíček

Ostreľovaniu podľa gubernátora čelia každý deň. Pred mesiacom ruská raketa zasiahla hotel a zabila 18 ľudí, desiatky ďalších zranila a po druhý raz poškodila blízku technickú univerzitu, ktorú už raz rekonštruovali.

„Prečo to robia?” opýtam sa neskôr gubernátora Čausa, ktorý sa z návštevy slovenskej prezidentky veľmi teší a váži si, že sa po roku znovu vrátila. „Pretože

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Zuzana Čaputová

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie