Denník N

Čo dať mame na Deň matiek? Priestor

Niekedy si lámeme hlavu nad darmi a pritom stačí len dopriať priestor.

 

Takto v roku 2022 sme pustili do sveta Vysmiatu Dušu Mamky. Symbolicky na Deň matiek. Odvtedy deň čo deň prinášame témy duševného zdravia žien po pôrode na svetlo sveta v našej spoločnosti. A že veru máme čo robiť.

Dnes je opäť Deň matiek a my sme sa zamysleli nad tým, ako uchopiť to, čo je tým najväčším darom pre čerstvé mamy ale aj tie, ktorých deti už majú x-rokov.

Prišli sme zatiaľ na jediné.

Darujte mamám priestor. Potrebujú ho.

Priestor na to, aby sa stali mamou…

V auguste 2023 sme spojili sily s NMS Market Research Slovakia a tak výsledkom boli relevantné dáta z pro bono reprezentatívneho prieskumu. K  dnešnému zamysleniu vyberáme len jeden výstup. Tento.

Hoci žijeme často v malých sociálnych kruhoch, vplýva na nás aj to, čo sa deje za týmito kruhmi, čo sa deje v spoločnosti. S veľmi silným spoločenským presvedčením, že aklimatizácia na rolu mamy je automatická a udeje sa najneskôr do 6 týždňov po pôrode, nie je sveta žiť. Realita žien je v iných číslach. Ženy preto potrebujú čas, aby sa stali mamami nielen na papieri, ale aj vo svojej duši.

Čo si z toho vziať?

Keď sa najbližšie budete pýtať čerstvej mamy na to, ako sa má, buďte naozaj zvedaví a otvorení k tomu ako rôzne sa môže mať.

Priestor na to, aby sa mohli pýtať na čokoľvek…

A aj dostávali odpoveď na svoje otázky. Bez posudzovania, bagatelizácie. Lenže ako niekedy prekonať ostych vytiahnuť na svetlo sveta otázku, ktorá sa zdá že by mala ostať len v hlave ženy? Jednu odpoveď nemáme, ale prišli sme na to, že odpovede potrebujú byť dohľadateľné aj bez toho, aby otázka zaznela. Lebo to, že človek v nejakom bode nedokáže verbalizovať svoje otázky, neznamená, že nepátra po odpovediach v tichosti. Online.

Čo si z toho vziať?

Keď sa vám najbližšie zverí čerstvá mama s otázkou, ktorá je vo vašom svete už len banalitou, nesúďte. O to viac, ak sa vám žena zverí s prežívaním, ktoré je typické pre popôrodné obdobie a ona o tom doteraz nevedela. Lebo často o prežívaní v popôrodnom období dopredu nehovoríme.

Priestor na to byť s inými mamami a zároveň riešiť svoje prežívanie…

Ani ten najmilujúcejší manžel a podporné okolie nedokáže priniesť to, čo prinesie kruh žien. Často sa stretávame s tým, že kruh žien je pred materstvom braný ako niečo, čo skôr neláka a po pôrode sa z tej predstavy stane presný opak. Materstvo, a to nielen to rané, je plné pochybností a neistoty. Vlastné pochybnosti a neistoty dokážeme manažovať aj tým, že hovoríme s inými ľuďmi o tom, ako sa nám žije a tiež nachádzame v príbehoch iných podporu či inšpiráciu. Nejde ani tak o to, aby boli naše životy identické, ale skôr o to, aby sme vnímali, že v každej životnej role, aj tej materskej, môžeme ísť vlastnou cestou.

Čo si z toho vziať?

Buďte jednoduchoo otvorení aj k tomu, že človek si síce jednu vec predstavuje, no tá druhá varianta môže byť funkčnou realitou.

Priestor len tak byť…

Dnešný sviatočný deň zvádza k predstave veľkodušnosti a akejsi ochote dopriať žene viac ,,voľna”. Takéto voľno, kedy žena naozaj dokáže len tak byť sama so sebou je potrebné nielen raz ročne. Prechádzať duševnými problémami po pôrode veľmi intenzívne otvára otázku zapojenia celej rodiny do bežných dní. Duševná ťažoba nech však nie je podmienkou na to, aby žena mala viac priestoru, kedy môže regenerovať svoje sily. Práve pravidelný priestor na oddych, nech je v akejkoľvek podobe a dĺžke, je práve tou cestou k tomu, aby bolo na duši ľahšie.

Čo si z toho vziať?

Starostlivosť o seba a vlastnú dušu je vedomá práca. V role mamy k nej často potrebujeme vedieť požiadať o pomoc. Nech to nie je strašiakom.

Niekedy stačí tak málo

Čo je málo? Z našich skúseností vidíme, že práve to málo, ktoré robí zázraky, je práve bezpečný priestor, kde je žena prijatá tak, ako je aj so všetkou pestrosťou emócií, ktoré materstvo prináša. Tento dar by sme dopriali každej žene-mame bez ohľadu na to, aký je deň v kalendári.

Čo darujete mamám vy sami?

 

dnešný text je z pera Kataríny Źilák, zakladateľky projektu Vysmiata Duša Mamky


Ak vás zaujíma téma duševného zdravia žien po pôrode, buďte tu s nami. Každomesačne vám prinesieme texty inšpirované našimi aktivitami. Ak vám miesto blogu nestačí, nájdite nás na sociálnych sieťach a našom webe.

zdroj titulnej fotky: unsplash.com

 

Teraz najčítanejšie

VyDuMamky

Vysmiata Duša Mamky od mája 2022 otvára témy duševného zdravia žien po pôrode. Hovoríme nahlas o témach ako sú baby blues, popôrodná úzkosť či depresia a zároveň prinášame pohľad aj na to, ako podporiť duševné zdravie žien po pôrode. Okrem informácií u nás nájdete komunitu žien budovanú cez skutočné príbehy a online podporné skupiny a tiež nízkoprahovú emailovú podporu. V témach spolupracujeme aj s množstvom pôrodníc, pediatrov a ďalších partnerov, ktorí vidia dôležitosť v téme duševného zdravia žien po pôrode.