Denník N

Zuzana Čaputová: Nezabudnem na Zelenského slová z prvého dňa vojny

Prezidentka Zuzana Čaputová v špeciálnom vlaku na Ukrajine. Foto N - Vladimír Šimíček
Prezidentka Zuzana Čaputová v špeciálnom vlaku na Ukrajine. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zuzana Čaputová má blízky vzťah k Ukrajine aj s jej prezidentom Volodymyrom Zelenským. Bolo to vidno aj počas jej rozlúčkovej cesty u našich východných susedov, kam od začiatku totálnej ruskej vojny zavítala už tretí raz.

Tykali si, vymieňali komplimenty aj štátne vyznamenania. Prezidentka si aj tentoraz pozrela miesta, ktoré zasiahla ruská agresia a hovorila veľa o tom, ako môže Slovensko krajine vo vojne pomôcť.

O tom, ako návštevu prežívala, sme sa rozprávali počas cesty v špeciálnom vlaku, ktorým sa vracala cez Ukrajinu domov smerom k Poľsku.

S ukrajinským prezidentom ste sa mali medzi štyrmi očami rozprávať 15 minút, nakoniec ste to natiahli na hodinu. Znamená to, že ste si veľmi dobre porozumeli?

Áno, myslím, že všetky naše stretnutia, už od toho prvého v roku 2019, boli dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Máme si čo povedať ľudsky, prezidentsky aj kompetenčne. Obzvlášť po vypuknutí ruskej agresie na Ukrajine som rada, že mi poskytuje informácie o situácii, aby som čo najlepšie vedela, ako môže aj Slovenská republika jeho krajine pomôcť.

V akej bol nálade? Bola to už vaša tretia cesta na Ukrajinu počas vojny. Vnímate, ako sa počas nej mení?

Odhadovanie nálad je čisto subjektívna vec, takže budem hovoriť iba svoj subjektívny dojem. Je to človek, ktorý je v nesmierne ťažkej pozícii, vystavený obrovskému tlaku a veľkým očakávaniam. A zároveň je aj veľmi silným terčom. Zažila som ho v rôznych náladách a stavoch. Vždy bol však ku mne veľmi priateľský a milý, i keď niekedy som na ňom videla známky únavy, vyčerpania alebo obáv, napríklad v deň začiatku agresie. Vtedy sme si telefonovali. Nezabudnem na jeho slová: Zuzana,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Zuzana Čaputová

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie