Ako sa vynájsť:
Chýba vám vajce na obalenie rezňov či karfiolu? Týmito surovinami ho môžete nahradiť

Veronika Lucáková, 12. mája 2024     3 minúty čítania

Nachystať chrumkavú vyprážanú pochúťku a nepoužiť pritom na obaľovanie vajce, môže byť výzva. Ale môžete si s ňou poradiť.



Foto: Shutterstock

Klasický trojobal má svoj význam

Múka, vajce a strúhanka – to je zaručená cesta k dobrému kabátiku na mäso, syr či zeleninu. Múka absorbuje prebytočnú vlhkosť, rozšľahané vajce zabezpečí, aby sa strúhanka dobre prilepila a tá sa zas pri vyprážaní premení na chrumkavý obal. Takto sme zvyknutí pripraviť si všetky tri suroviny do tanierov vedľa seba, aby sme obalili rezne, syr, či čokoľvek vhodné na vyprážanie alebo aj pečenie v rúre či teplovzdušnej fritéze.

Keď vajce treba nahradiť

Dôvody na vynechanie vajíčka môžu byť rôzne, od alergie na vajíčka, cez vegánske stravovanie alebo jednoducho len prázdny obal na vajcia v chladničke.

Nech je ako chce, aj bez vajíčka sa môžete dopracovať k chrumkavej vyprážanej pochúťke. Doma totiž určite máte suroviny, ktoré dokážu vajíčka nahradiť. Jednoducho si ich pripravte do misky namiesto vajca, dobre ochuťte a po obalení v múke rezeň, mäso či zeleninu namočte do danej náhradnej zložky. Samozrejme, chuťovo to určite bude zmena oproti klasickému trojobalu, ale ako náhradné riešenie to funguje.



Foto: Shutterstock

5 surovín, ktoré môžete použiť na obaľovanie namiesto vajíčka

1. Jogurt, samozrejme biely, či už nízkotučný alebo tučný, sa dá dobre rozmiešať, osoliť, ľubovoľne okoreniť a doplniť bylinkami. Okrem jogurtu môžete skúsiť aj skyr, zákvas či iné kyslé mlieko.

2. Mlieko a rastlinné nápoje (ryžové, mandľové, ovsené, kokosové), samozrejme bez príchute, sú všetko výborné alternatívy k vajíčku.

3. Horčica, podľa vašej chuti jemná alebo aj ostrejšia, tiež poslúži ako lepkavá zložka, na ktorú sa strúhanka dobre prilepí.

4. Paradajkový pretlak alebo paradajková šťava sa dá využiť podobne ako horčica, najlepšie na mäso a zeleninu v receptoch so stredomorským nádychom.

5. Voda z varenia cíceru alebo nálev z konzervovaného cíceru, tzv. aquafaba, sa dá tiež výrazne dochutiť a môžete do nej namáčať všetky druhy dobrôt nachystaných na vyprážanie.




Foto: Shutterstock

Skúste aj cestíčko

Obľúbený (a pohodlnejší) spôsob prípravy vyprážaných dobrôt je aj obalenie v cestíčku, ktorého súčasťou býva aj vajíčko. Ide to však aj bez neho.

Obyčajná voda zmiešaná s múkou a ochutená ľubovoľnými koreninami a bylinkami, vytvorí lepkavé cestíčko, do ktorého možno namočiť mäso, rybu, syr aj zeleninu. Namiesto vody môžete použiť aj iné tekutiny, vyskúšajte si namiešať cestíčko s pivom alebo minerálkou.



ANKETA: Obaľujete rezne aj v cestíčku bez vajca?

16,3%



83,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist