Možno ste sa nevedomosťou pripravili až o 1 120 eur od štátu

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 12. 5. 2024
Slovenské rodiny sa nevedomosťou pripravujú o naozaj tučný príspevok až do výšky 1120 eur. Oplatí sa však len veľmi špecifickej skupine matiek.
Možno ste sa nevedomosťou pripravili až o 1 120 eur od štátu

Zdroj: Archív Canva

Mnohé mladé rodiny na Slovensku možno ani netušia, že im uniká šanca získať špecifický príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý je alternatívou k bežne čerpanému rodičovskému príspevku. Upozorňuje na to Jozef Mihál s tým, že už mnohé rodiny sa takto nevedomosťou pripravili o lákavých 1 120 eur. Príspevok sa hodí jednej špeciálnej skupine mamičiek.

Príspevok na starostlivosť o dieťa sa v posledných rokoch dostal do tieňa rodičovských príspevkov, ktoré sú dnes výrazne vyššie, najmä pre matky, ktoré neboli na materskej. Výsledkom je, že mnohé rodiny automaticky volia rodičovské príspevky bez toho, aby zvažovali alternatívy. 

Zabudnutých 1 120 eur

Tento príspevok na starostlivosť o dieťa však môže byť veľmi užitočný najmä v situáciách, keď sa rodina rozrastie o ďalšie dieťa a staršie dieťa ešte nenaplnilo vek troch rokov a zároveň navštevuje súkromnú škôlku. Zatiaľ čo rodičovský príspevok sa nedá čerpať súčasne s materským, príspevok na starostlivosť o dieťa má tú výhodu, že je možné ho poberať až do mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom dieťa dosiahne vek 6 týždňov po narodení. 

 

Povedzme, že rodina čerpá rodičovský príspevok pre staršie dieťa, ktoré chodí do súkromnej škôlky. Ak matka nastúpi na materskú dovolenku, nárok na rodičovský príspevok jej zanikne od nasledujúceho mesiaca, keď už poberá materské. Ak však správne zareaguje a požiada o príspevok na starostlivosť o dieťa, môže získať finančné prostriedky aj v mesiacoch, keď už nemôže poberať rodičovský príspevok.

Príklady, komu príspevok pomôže

Pre ilustráciu Jozef Mihál uvádza prípady pani Magdy a pani Martiny. Pani Magda, ktorá využila systém vo svoj prospech, si uplatnila príspevok na starostlivosť o dieťa a získala tak celkovo 840 eur za tri mesiace. Jej kolegyňa, pani Martina, ktorá nastúpila na materskú skôr a mala dobrú predstavu o tom, ako maximalizovať svoje nároky, dokonca získala 1120 eur.

Z týchto prípadov je jasné, že porozumenie pravidlám príspevkov môže výrazne ovplyvniť finančnú situáciu rodiny. Informovanosť o dostupných príspevkoch a správne načasovanie ich požiadaviek môže rodinám na Slovensku priniesť nielen úspory, ale aj lepšiu finančnú stabilitu počas prvého roka po narodení dieťaťa. Je preto dôležité, aby si rodiny uvedomili svoje možnosti a využili všetky dostupné zdroje, ktoré im môžu pomôcť zvládnuť náročné obdobie príchodu nového člena do rodiny.

 

Zmeny v materských dávkach

Na Slovensku bol v roku 2024 zavedený nový zákon, ktorý umožňuje absolventkám stredných a vysokých škôl poberať materskú dávku. Tento nárok je viazaný na požiadavku, že žena musí byť poistená minimálne 270 dní v priebehu dvoch rokov pred pôrodom, pričom sa k tejto dobe započítava aj obdobie štúdia. Táto legislatíva je zameraná na podporu mladých žien, ktoré ešte nevstúpili do pracovného procesu. Jozef Mihál, bývalý minister, upozorňuje, že v prípade nezamestnanosti je možné poberanie materskej zabezpečiť prihlásením sa na dobrovoľné nemocenské poistenie.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Populárny príspevok sa zvyšuje. Jedna skupina Slovákov si prilepší viac

27. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Populárny príspevok sa zvyšuje. Jedna skupina Slovákov si prilepší viac

Zvýšenie rodičovského príspevku od januára 2025 je krok, ktorý má zmierniť finančný tlak na rodiny s malými deťmi. Rodičia, ktorí boli na materskej dovolenke, budú dostávať o deväť... celý článok

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa: ako ho získať?

29. 3. 2022 | Barbora Magočová

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa: ako ho získať?

Príspevok na športovú činnosť dieťaťa je zaujímavým zamestnaneckým benefitom, ktorý môže vylepšiť váš rodinný rozpočet. Aké sú podmienky pre jeho vyplatenie a aký má dopad z daňového... celý článok

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

20. 9. 2021 | Redakcia

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

Rodičia majú od začiatku školského roka nárok na pandemické ošetrovné (OČR), ak je trieda či škola uzavretá alebo majú dieťa v karanténe. V tlačovej správe o tom informovala Sociálna... celý článok