Magazín

Herečka zachytila rakovinu jednoduchým TESTOM: Vyskúšať si ho môžete aj vy!

Jednouchý test stačil na to, aby herečka Olivia Munn odhalila včas rakovinu. Otestovať sa môžete tiež.

Ilustračný obrázok k článku Herečka zachytila rakovinu jednoduchým TESTOM: Vyskúšať si ho môžete aj vy!
16
Galéria

Choroba sa nevyhýba ani celebritám. Americká herečka a modelka Olivia Munn sa nedávno verejne priznala k tomu, že bojuje s agresívnou formou rakoviny. 43-ročnej filmovej hviezde, ktorá si zahrala vo filmoch ako X-Men: Apokalypsa, Predátor: Evolúcia či napríklad kritikmi ocenenom seriáli Newsroom, diagnostikovali rakovinu prsníka.

A to na základe jednoduchého online testu. Ten jej pomohol odhaliť chorobu skôr ako mamograf.

Ako funguje test

Olivia Munn pred online testom podstúpila genetický test a mamografiu s negatívnym výsledkom. „Moja gynekologička sa potom rozhodla vypočítať moje skóre rizika rakoviny prsníkov,“ opísala na Instagrame.

Online test vyhodnocuje riziká rakoviny na základe veku, prvej menštruácie a rodinnej anamnéze.

Test odhalil pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka: „Kvôli tomuto skóre ma poslali na magnetickú rezonanciu, ktorá viedla k ultrazvuku a potom k biopsii. Biopsia ukázala, že mám rakovinu Luminal B v oboch prsníkoch. Luminal B je agresívna, rýchlo sa meniaca rakovina. 30 dní po biopsii som absolvovala dvojitú mastektómiu. Jeden deň som sa cítila úplne v pohode a na druhý deň som sa zobudila na nemocničnom lôžku po 10-hodinovej operácii,“ opísala americká hviezda.

Vyzýva ženy

„Mám šťastie. Zachytila som to s dostatočným predstihom, takže boli možnosti. To isté chcem pre každú ženu, ktorá tomu možno jedného dňa bude musieť čeliť ako ja. Požiadajte svojho lekára, aby vypočítal vaše skóre hodnotenia rizika rakoviny prsníka,“ dodala herečka.

Existuje niekoľko online testov, ako napríklad Gail a Tyrer-Cuzick.

Ako však pripomína Verywell Health, odborníci ho odporúčajú absolvovať spolu s lekárom, „aby sa zabezpečila presná interpretácia vašich výsledkov.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM