Inšpirujúci Braňo Bukovský Príbeh človeka, ktorý dokázal z ľudí „vytiahnuť“ to najlepšie

Michal Magušin
Michal Magušin

Radoslav Šaškovič, autor knihy o Braňovi Bukovskom, hovorí o príbehu tohto výnimočného kňaza i o tom, ako môže inšpirovať nás.

Radoslav Šaškovič, autor knihy o Braňovi Bukovskom, hovorí o príbehu tohto výnimočného kňaza i o tom, ako môže inšpirovať nás.

Michal Magušin

Michal Magušin

Pred desiatimi rokmi nečakane zomrel obľúbený kňaz Braňo Bukovský. Jeho slová a skutky však dodnes rezonujú v mnohých ľuďoch, ktorých vo svojom živote stretol. 

Aj to bol dôvod, pre ktorý sa kňaz a publicista Radoslav Šaškovič rozhodol napísať knihu, ktorá ukazuje, kto Braňo Bukovský bol a v čom môže byť jeho príbeh inšpiráciou aj pre ľudí, ktorí o tomto človeku počujú prvýkrát.

Rozhovor s Radoslavom Šaškovičom si môžete pozrieť alebo vypočuť.

Autor knihy približuje život „hlavného hrdinu“ originálnym spôsobom – cez rozhovory s ľuďmi, ktorým v istom momente Braňo Bukovský vstúpil do života a pomohol im. Kniha Bez vás sa do neba nedostanem – Mozaika spomienok na kňaza a priateľa Braňa Bukovského teda okrem čriepkov spomienok, z ktorých sa postupne skladá obraz výnimočného kňaza, ponúka aj príbehy ľudí, pre ktorých sa Braňo Bukovský „rozdal“.

A nielen to. Autor Radoslav Šaškovič na pozadí spomínaných príbehov podstupuje mimoriadne úprimnú reflexiu svojho vlastného života a kňazstva, čo spolu s ostatnými líniami knihy vyzýva čitateľa k pohľadu na Braňa Bukovského a následne do svojho vlastného vnútra.

V rozhovore pre Postoj TV hovorí autor knihy o tom, čo navnímal z rozhovorov s ľuďmi, ktorí Braňa poznali v jednotlivých fázach jeho života – od detstva a formácie v Trnave cez kaplánske pôsobenia v Piešťanoch či v bratislavskom Blumentáli, pri pôsobení v Slovenskej televízii, v Devíne či počas obdobia, v ktorom z hľadiska kňazského pôsobenia zanechal Braňo Bukovský azda najvýraznejšiu stopu – vo farnosti Teplická v hlavnom meste.

Ako teda vyzerá ten záverečný obraz? Braňo Bukovský, človek, ktorý sa rozdával iným až „do zodratia“ a predčasnej smrti vo veku 48 rokov, človek, ktorý bol „dušou“ kolektívu, žoviálny a spoločenský, ale zároveň hlboký a vážny, keď to bolo treba. Kňaz, ktorý pomáhal druhým objaviť to najlepšie, čo v nich bolo – a vedel im pomôcť realizovať to. 

Pastier, ktorý farnosť nestaval len na sebe, ale na aktívnom spoločenstve, na laikoch, ktorých vedel „zapáliť“. Priateľ, pri ktorom mali ľudia pocit, že sú pre neho v danej chvíli tým najdôležitejším na svete.

Svätec našich dní, inšpirujúci naďalej.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.