Magazín Lifestyle

Máte nočné mory či nepokojný spánok? Môže to byť predzvesťou TÝCHTO vážnych chorôb

Za nepokojným spánkom nie je len stres. Ak zažívate často tento stav, zbystrite pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Máte nočné mory či nepokojný spánok? Môže to byť predzvesťou TÝCHTO vážnych chorôb
Zdroj: Unsplash.com

Nekvalitný spánok sa nespája len s vysokým krvným tlakom, cukrovkou, obezitou, depresiou či so srdcovými ochoreniami. Ak vás trápia pričasto nočné mory, počas spánku kopete a nepokojne sa prehadzujete, majte sa na pozore.

Všetko to totiž môžu byť príznaky demencie a Parkinsonovej choroby, odhalil to popredný neurológ. Informuje o tom Daily Mail.

Pozor na ťažké sny

Popredný mozgový chirurg a neurovedec Rahula Jandiala upozornil na násilné sny a sny, v ktorých sú časté scény ako prenasledovanie, smrť a útek.

Tie môžu podľa jeho slov naznačovať skorý úpadok mozgu pozorovaný pri mnohých neurologických stavoch.

Aj nepokojný spánok môže byť tichou predzvesťou vyššie opísaných chorôb: „Najviac ohrození sú ľudia, ktorých znepokojujúce sny spôsobujú, že sú počas spánku fyzicky aktívni – napríklad udierajú päsťami, kopú a dokonca škrtia partnera.“

Kedy prepukne choroba?

Ak trpíte pričasto zlými snami, nočnými morami a počas spánku rozhadzujete nohami, rukami, je pravdepodobné, že do 14 rokov sa u vás rozvinie Parkinsonova choroba alebo iný neurologický stav.

„Opakujúce nočné mory sú klinickými predzvesťami Parkinsonovej choroby, ktoré prichádzajú roky, ba konca desaťročia pred prvými pohybovými príznakmi tohto neurodegenera­tívneho ochorenia. Pozornosť venovaná snom by mohla poskytnúť lekárom vzácne okno pre skutočne včasnú intervenciu,“ upozornil na záver Rahul Jandial.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM