Denník N

Eurovíziu zatienila politika. Proti účasti izraelskej speváčky protestujú ľudia v uliciach, víťazstvo ide do Švajčiarska

Vitajte v speváckej súťaži Genocída, hlása transparent propalestínskej demonštrácie v Malmö. Foto - TASR/AP
Vitajte v speváckej súťaži Genocída, hlása transparent propalestínskej demonštrácie v Malmö. Foto – TASR/AP

Aktualizované o 7:47. Holandského speváka vylúčili tesne pred sobotným finále. Dôvodom boli podľa organizátorov sťažnosti členky produkcie na jeho správanie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Od tohto roku má spevácka súťaž Eurovízia nové permanentné motto: Spojení pre hudbu. Európska vysielacia únia, ktorá ju organizuje, chce, aby krajiny, ktoré sa do nej zapoja, dali bokom politické a iné rozdiely.

Vytlačiť politiku zo súťaže sa v minulosti veľakrát nepodarilo. To, čo sa deje tentoraz, však zrejme nemá obdobu. „Bez zveličovania môžeme povedať, že ide o najväčšiu krízu v histórii Eurovízie,“ napísal na X novinár Dave Keating.

Dôvodom je, že súťaží aj zástupkyňa Izraela – speváčka Eden Golan. Mnohí volali po tom, aby Izrael pre vojnu v Gaze zo súťaže vylúčili. Proti účasti izraelskej speváčky protestovali ľudia v uliciach a svoj názor v náznakoch dávali najavo aj niektorí iní súťažiaci.

V uliciach švédskeho Malmö, kde v sobotu večer bude veľké finále súťaže, na mnohých miestach oficiálne logo prepísali na Spojení pre genocídu.

Veľké finále napokon vyhral Nemo zo Švajčiarska s pesničkou The Code. Získal celkovo najviac bodov. Očaril najmä porotu, najviac bodov od divákov dostal súťažiaci z Chorvátska. 24-ročný Nemo je prvá nebinárna osoba, ktorá ovládla túto súťaž v jej dejinách. Švajčiari naposledy vyhrali v roku 1988 s kanadskou speváčkou Celine Dion.

Protesty v uliciach

Izraelská speváčka Eden Golan napokon skončila piata, od divákov získala druhý najvyšší počet bodov. Pôvodne chcela spievať pieseň s názvom Októbrový dážď, ktorá mala odkazovať na udalosti zo 7. októbra minulého roku, keď teroristi z Hamasu zmasakrovali vyše tisíc izraelských civilistov. Európska vysielacia únia, ktorá združuje prevažne verejnoprávne rozhlasové a televízne stanice, však trvá na tom, aby piesne boli apolitické. Speváčka tak musela pieseň pretvoriť na súťažný Hurikán.

Mimochodom, aj keď Izrael nie je v Európe, môže sa zúčastniť Eurovízie, pretože je členom Európskej vysielacej únie (EBU), podobne ako Gruzínsko, Azerbajdžan či Austrália. V minulosti jeho zástupca súťaž štyrikrát vyhral, naposledy v roku 2018.

Pre mnohých protestujúcich to však nestačilo, požadovali, aby Izrael pre vojnu v Gaze z Eurovízie vylúčili. Podobne ako v roku 2021 po potlačení prodemokratických protestov organizátor vylúčil Bielorusko a o rok neskôr pre inváziu na Ukrajinu Rusko. Predstavitelia Európskej vysielacej únie sa bránili tým, že by išlo o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie