Prečo niektorí vedci veria, že žijeme v čiernej diere?

Viaceré hypotézy naznačujú, že celý náš vesmír môže existovať vo vnútri čiernej diery, ktorá sa nachádza vo väčšom priestore, je to naozaj tak?

Zema cierna diera
Zdroj: Juric.P / depositphotos.com, WikiImages z Pixabay, úprava redakcie

Čierne diery sa právom radia k najtajomnejším objektom vo vesmíre. Hoci o nich veľa vieme, jedno nám stále uniká, čo sa odohráva za horizontom udalostí, odkiaľ neujde ani svetlo. Práve priestor za horizontom udalostí predstavuje časť vesmíru, kde prestáva platiť fyzika, ako ju poznáme.  

Koncom minulého roka sa objavila zaujímavá teória, podľa ktorej existuje pravdepodobnosť, že žijeme vo vnútri čiernej diery. Autori štúdie vytvorili na prvý pohľad jednoduchý graf, ktorý v sebe ukrýva mimoriadne komplexnú myšlienku. Všetko, čo vo vesmíre existuje, od elementárnych častíc až po najväčšie galaktické zoskupenia, umiestnili na jednu škálu. Tá porovnáva hmotnosť a polomer.   

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Na tomto grafe nájdete aj zakázanú zónu s prírodnými zákonmi a v spodnej časti je zóna, kde kvantová mechanika maže rozdiely definujúce jednotný objekt. Práve z tohto grafu vyplynulo niečo znepokojivé, a to, že žijeme v čiernej diere. Ak sa pozriete na vrchnú čiernu líniu, na nej sú vyobrazené rôzne čierne diery. Od tých najmenších pozorovateľných až po najväčšie supermasívne čierne diery. Na tejto línii sedí aj takzvaný Hubblov rádius, teda inými slovami celý pozorovateľný vesmír. Autori práce zistili, že ak by bola čierna diera veľká ako celý pozorovateľný vesmír, mala by rovnakú hustotu ako vesmír.    

žijeme v čiernej diere?
Zdroj: Lineweaver et. al. 2023

Žijeme v čiernej diere?

Vo vedeckých odboroch skutočne existujú vedci, ktorí veria, že môžeme žiť v čiernej diere, informuje portál IFL Science. Lenže je to naozaj tak? Títo vedci navrhujú, že žijeme v akejsi forme holografického vesmíru. Znamená to, že všetko čo vnímame je “zakódované” na hranici nášho vesmíru. V podstate ide o 3D zobrazenie dvojdimenzionálneho vesmíru, plus čas.  

Okolo čiernych dier vzniklo niekoľko paradoxov, napríklad Informačný paradox. Ten opisuje, že čierne diery by mali vyžarovať niečo, čo sa dnes označuje ako hawkingova radiácia. To teoreticky naznačuje, že čierne diery sa môžu v určitom bode vypariť. Ak sa to stane, potom časť informácie v čiernej diere bude zničená, lenže informáciu nemožno zničiť, len transformovať. To viedlo k informačnému paradoxu. Neskôr sa však ukázalo, že informácia pohltená čiernou dierou môže byť obnovená počas procesu kvantového vyparovania.  

Vedci potvrdili, že čierne diery môžu skutočne existovať v mantineloch našej fyziky, čo viedlo k divokým teóriám.  

To že žijeme v čiernej diere je zaujímavá hypotéza, no napríklad štandardný kozmologický model stále vysvetľuje lepšie všetko, čo vo vesmíre pozorujeme. Ak by sme skutočne žili v čiernej diere, potom by musel byť Hubblov polomer rovnaký ako Schwarzschildov polomer, čo predstavuje kružnicu do ktorej by sme museli stlačiť hmotu objektu, aby sme ho premenili v čiernu dieru. Zaujímavosťou je, že tieto dve hodnoty sú veľmi blízko pri sebe.  

Zároveň treba povedať, že v dohľadnej budúcnosti pravdepodobne nebudeme mať prostriedky na to, aby sme zistili, či žijeme v čiernej diere väčšieho vesmíru.  

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre