Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Giro: Pogačar triumfoval v 8. etape a upevnil si ružový dres

Slovinský cyklista Tadej Pogačar. Foto: TASR

Etapa mala kopcovitý profil, na trati bola pripravená jedna horská prémia druhej kategórie, jedna tretej a záverečné stúpanie s dĺžkou 14,7 km a priemerným sklonom 7%.

Prati di Tivo (TASR) - Slovinský cyklista Tadej Pogačar z tímu SAE Team Emirates nenašiel premožiteľa ani v sobotňajšej 8. etape Giro d'Italia, ktorá merala 152 km a viedla zo Spoleta na vrch Prati di Tivo. V špurte na záverečnom vrchole zdolal druhého Kolumbijčana Daniela Martineza z Bory-Hansgrohe a tretieho Austrálčana Bena O´Connora z tímu Decathlon AG2R La Mondiale. Pogačar si na podujatí pripísal tretí triumf a upevnil si ružový dres pre celkového lídra.

Etapa mala kopcovitý profil, na trati bola pripravená jedna horská prémia druhej kategórie, jedna tretej a záverečné stúpanie s dĺžkou 14,7 km a priemerným sklonom 7%. Tím SAE mal priebeh pretekov plne pod kontrolou, únik dňa nenechal odísť na viac ako dve minúty, pod záverečným vrcholom mal pelotón stratu iba 30 sekúnd. Ako posledný z úniku zostal vpredu Francúz Valentin Paret-Peintre, jazdec stajne Decathlon AG2R La Mondiale však tiež podľahol a to 4 km pred cieľom. Pogačar mal v úplnom závere na vrchole k dispozícii aj tímového kolegu Rafala Majku a v šprinte dominoval.

"Dnes som to vôbec nečakal. O triumfe sme začali uvažovať, až keď sme prežili prvé dlhé stúpanie. Musím pochváliť tím, až do cieľa išiel skvele. Keď som videl pod záverečným kopcom, že Felix Grosschartner a Rafal Majka sú na tom dobre, veril som si, že môžem uspieť. Mal som obavy z Daniela Martineza, v dojazdoch na vrchol je veľmi dobrý. Mne však pomohol v závere Rafal," povedal v cieli Pogačar.

Giro d'Italia - 8. etapa (Spoleto - Prati di Tivo, 152 km):

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:02:16 h, 2. Daniel Felipe Martinez (Kol./Bora-hansgrohe), 3. Ben O'Connor (Austr./AG2R La Mondiale) obaja čas ako víťaz, 4. Antonio Tiberi (Tal./Bahrain Victorious), 5. Geraint Thomas (V. Brit./Ineos Grenadiers), 6. Einer Augusto Rubio (Kol./Movistar), 7. Cian Uijtdebroeks (Belg./Visma) všetci +2, 8. Thymen Arensman (Hol./Ineos Grenadiers) + 11, 9. Michael Storer (Austr./Tudor Pro Cycling) +13, 10. Alex Baudin (Fr./AG2R La Mondiale) +21


celkové poradie (po 8 z 21 etáp):

1. Pogačar 28:14:42 h, 2. Martinez +2:40 min, 3. Thomas +2:58, 4. O'Connor +3:39, 5. Uijtdebroeks +4:02, 6. Tiberi +4:23, 7. Lorenzo Fortunato (Tal./Astana Qazaqstan) +5:15, 8. Rubio +5:28, 9. Arensman +5:30, 10. Jan Hirt (ČR/Soudal Quick-Step) +5:53