WWF Slovensko vyzýva poslancov, aby nehlasovali za uľahčenie odstrelu vzácnych šeliem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlk dravý
Foto: ilustračné, SITA/Tomáš Somr
Tento článok pre vás načítala AI.

V týchto dňoch sa na pôde parlamentu rozhoduje o zákonoch, ktoré výrazne uľahčia odstrel vzácnych živočíchov aj bez dostatočného zdôvodnenia.

Organizácia venujúca sa ochrane prírode WWF Slovensko zaslalo poslancom výzvu, aby za tieto legislatívne zmeny nezahlasovali. K výzve sa postupne pridávajú ďalší podporovatelia z radov vedeckej obce.

Návrh zákona o ochrane prírody a krajiny a zákona o civilnej ochrane má podľa odborníkov z WWF Slovensko niekoľko vážnych nedostatkov a môže ohroziť populácie chránených šeliem.

Návrh sa netýka len medveďa

Prináša zjednodušenie a zrýchlenie udelenia výnimky pre odstrel chránených druhov živočíchov. V parlamente sa rieši expresne rýchlo v skrátenom legislatívnom konaní a bez odbornej diskusie.

Na rozdiel od pôvodného návrhu sa už legislatívna zmena netýka len medveďa, ale aj ostatných veľkých šeliem. WWW zdôrazňuje, že rys ani vlk pritom neohrozujú ľudské životy.

Naopak, výrazne sa podieľajú na znižovaní škôd v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve, ktoré spôsobujú premnožené jelene, daniele či diviaky.

Nová úprava je navyše tak nejasná, že umožní odstrel akýchkoľvek, nielen problémových jedincov, upozorňuje WWF.

Škody na prírodnom bohatstve

„Našu verejnú výzvu Rys nie je hrozba podporilo v priebehu pár dní už viac ako 4 400 ľudí. Teraz verejne žiadame aj poslancov, aby za zákon nehlasovali,” povedala riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

Organizácia WWF Slovensko vysvetľuje, že schválenie novely v aktuálnom znení by umožnilo veľké a neopodstatnené zásahy do populácií chránených druhov pri nejasne stanovených podmienkach, ktoré môžu ešte viac narušiť prírodnú rovnováhu.

Zároveň by podľa nej išlo o porušenie našich medzinárodných záväzkov a tiež o vážne poškodenie nášho prírodného bohatstva.

„Situáciu s problémovými jedincami medveďa, ktoré ohrozujú zdravie alebo majetok ľudí, treba zodpovedne riešiť. Tým, že uľahčíme lov rysov či vlkov, ju však nevyriešime. Právna úprava musí byť jasná, vyvážená a nemá vytvárať podmienky možnosti zneužitia na bezdôvodný zásah do populácií chránených druhov,“ vysvetlil právnik WWF Slovensko Pavol Žilinčík.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslava PlassmannPavol Žilinčík
Firmy a inštitúcie WWF Slovensko