Zem sa v minulosti zrazila s inou planétouBrainee x Canva
StoryEditor

Vedci zostali v nemom úžase. Pod povrchom Zeme sa nachádzajú pozostatky inej planéty, táto kolízia zrejme vytvorila aj Mesiac

Miroslav Kamody11.05.2024., 13:00h

Strety dvoch telies sú vo vesmíre bežné. Aj keď sa im naša planéta zatiaľ úspešne vyhýba, nebolo tomu tam vždy.

Lajkuj Brainee.sk na

Pod zemským povrchom sa skrývajú najrôznejšie zaujímavé veci, od obrovských oceánov až po vodu presakujúcu priamo do jadra planéty. Najnovší objav však môže byť zo všetkých najzaujímavejší, píše portál Indy100.

Nový výskum totiž poukázal na fascinujúce nálezy v blízkosti zemského jadra, o ktorých odborníci tvrdia, že ide o pozostatky starovekej planéty. Planéta s názvom Theia sa mohla zraziť so Zemou pred miliardami rokov a dôkazy o tejto udalosti sa údajne nachádzajú na dvoch miestach hlboko pod povrchom.

image

Video zobrazuje, čo by sa stalo, keby ihla dopadla z vesmíru na Zem. Následky by boli katastrofálne

Pozostatky inej planéty

Tie fascinujú vedeckú komunitu už od ich prvého objavu v 80. rokoch minulého storočia. Tieto štruktúry sú veľké ako celé kontinenty a približne dvakrát väčšie ako Mesiac.

Nachádzajú sa pod Afrikou a Tichým oceánom a kvôli vysokému obsahu železa v týchto štruktúrach nimi prechádzajú seizmické vlny pomalšie, čo vedie k tomu, že sú označené ako „veľké nízkorýchlostné provincie“ (LLVP).

Štúdia o týchto LLVP bola publikovaná na konci roku 2023 v magazíne Nature a obsahovala nové zistenia výskumníkov z Caltechu. Najdôležitejšie je, že štúdia tvrdí, že tieto štruktúry, ktoré už desaťročia rozdeľujú názory, sú vlastne pozostatky Theie, ktorá sa v minulosti zrazila so Zemou.

Všetko do seba zapadá

Táto kolízia spôsobila vytvorenie Mesiaca a nová štúdia tvrdí, že planéta bola absorbovaná do Zeme a vytvorila LLVP. „Seizmické snímky vnútra Zeme odhalili dve anomálie veľkosti kontinentu s nízkou seizmickou rýchlosťou, známe ako veľké nízkorýchlostné provincie (LLVP), v najspodnejšom plášti,“ napísali vedci.

image

Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy

„Tu ukazujeme, že LLVP môžu predstavovať pochované pozostatky materiálu plášťa Theia (TMM), ktorý sa zachoval v plášti proto-Zeme po náraze giganta pri formovaní Mesiaca. Naše kanonické simulácie obrovského dopadu ukazujú, že časť plášťa Theie sa mohla dostať do pevného spodného plášťa proto-Zeme,” dodávajú vedci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. jún 2024 09:55