Nebeské divadlo tancujúceho svetla. Polárnu žiaru videli ľudia aj nad Slovenskom

Ľuďom na Slovensku sa naskytla opäť možnosť sledovať polárnu žiaru. Zem totiž zasiahla veľmi silná geomagnetická búrka a svetelný úkaz sme tak mohli vidieť aj na našej oblohe. Fotoaparáty otočili smerom k nebu aj naši čitatelia, ktorí nám zaslali snímky ružovo-fialovo-zeleného nebeského divadla.

11.05.2024 12:00 , aktualizované: 18:33
debata (2)
mReportér: Polárna žiara v Žiline
Video
Zdroj: Pravda/mReportér

„Obloha bola jasná, najskôr sme na kopci na zjazdovke v Modre sledovali len hviezdy. Približne o 23:45 sme si už mysleli, že sme polárnu žiaru nestihli. Ukázala sa nám až okolo polnoci. Oplatilo sa počkať a ponocovať, aj keď sa nám ráno vstávalo horšie,“ uviedol pre Pravdu čitateľ Ľuboš zo Zálesia.

Polárna žiara očami čitateľov

Slovensko bolo z piatka na sobotu svedkom nebeského divadla, na oblohe sa ukázala polárna žiara.

Fotogaléria
Nebeské divadlo nad Modrou
Nebeské divadlo nad Modrou
+15Nebeské divadlo nad Modrou

Aktuálne je podľa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) na našom území veľa oblačnosti, ktorá takmer znemožňuje pozorovanie astronomických úkazov, no od severozápadu sa oblačnosť postupne zmenšuje. Aj preto sa ľuďom na Slovensku podarili úlovky vo forme dych berúcich fotografií. Ak ste chceli zazrieť polárnu žiaru, v priebehu noci bolo treba na miestach s menším svetelným smogom sledovať severný obzor.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Ako vzniká polárna žiara?

Polárna žiara vzniká pri dopade nabitých častíc slnečného vetra na vrchnú časť atmosféry, s ktorou reaguje a najčastejšie je viditeľná v oblasti magnetických pólov, preto aj ten názov polárna. Občas sa môžu objaviť aj ďalej od pólov a byť viditeľná tak ako je to aj teraz na Slovensku, ale je to skôr výnimočná situácia.

Na snímke polárna žiara nad Vysokými Tatrami,...
Na snímke polárna žiara nad Vysokými Tatrami,...
+8Na snímke polárna žiara v štvrti Bory v...

Ako informoval SHMÚ, po sérii slnečných erupcií prúdi zo Slnka k Zemi veľké množstvo materiálu, ktorý zvyšuje pravdepodobnosť pozorovania polárnej žiary aj v miernych zemepisných šírkach v Európe.

„Dokonca v Severnej Amerike môže byť pozorovateľná aj južnejšie (na úrovni zemepisných šírok Stredozemného mora až severnej Afriky). Tam sa totiž očakáva geomagnetická búrka ešte silnejšia, NOAA (Americký národný úrad pre oceán a atmosféru) vydala riziko až G4, čo sa nestalo od roku 2005 (G5 je maximum), s čím sa očakávajú viaceré komplikácie,“ informoval ústav.

A ako vyzerala polárna žiara v anglickom meste Colchester? Pozrite si, ako ju zachytil Nuwan, ktorý sa s nami podelil o svoje fotografické úlovky.

Polárna žiara nad Anglickom.
Polárna žiara nad Anglickom.
+8Polárna žiara nad Anglickom.

Uvidíme polárnu žiaru znova v sobotu?

Portál imeteo.sk upozornil, že išlo o najsilnejšiu búrku za posledných 19 rokov. Geomagnetická búrka bude podľa neho ovplyvňovať Zem aj počas soboty a polárnu žiaru bude vidno aj v Amerike. Zopakuje sa nebeské divadlo aj u nás?

S najväčšou pravdepodobnosťou už nie, pretože počasie bude ovplyvňovať tlaková výš od severozápadu až severu. „Tento front prinesie veľa oblakov aj k nám, čo nám znemožní pozorovať polárnu žiaru v takej miere, ako tomu bolo v piatok večer,“ dodal portál.

Počasie na víkend: Aj pekné počasie, aj sa trochu pokazí
Video
Zdroj: TV Pravda

Najvyššia pravdepodobnosť jej pozorovania bude však nad západným, čiastočne aj stredným Slovenskom, na východe je šanca najmenšia a trochu stúpa nadránom v severnej časti, uviedol SHMÚ na sociálnej sieti.

Meteorológovia skonštatovali, že oblačnosť už pokrýva veľkú časť nášho územia a vyskytujú sa aj prehánky. Upozornili, že jej vývoj v najbližších hodinách nie je úplne jednoznačný. No vzhľadom na intenzitu polárnej žiary môže podľa SHMÚ už čiastočné zmenšenie oblačnosti zvýšiť šance na jej pozorovanie.

slnečná búrka, Nemecko Čítajte viac Zem zasiahla najsilnejšia slnečná búrka za dve desiatky rokov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #polárna žiara #slnečná búrka