Denník N

Stali sa závislými od ničenia budov. Investigatíva odhaľuje, ako izraelské komando bombardovalo Gazu

Bombardovanie Pásma Gazy. Foto - TASR/AP
Bombardovanie Pásma Gazy. Foto – TASR/AP

Boje v Gaze pokračujú, Izrael je pripravený útočiť na Rafah napriek nesúhlasu Spojených štátov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Izraelská operácia v Pásme Gazy trvá už vyše šesť mesiacov a za ten čas si vyžiadala desaťtisíce obetí a obrovské materiálne škody. Podľa niektorých odhadov Izraelčania na palestínskom území zničili alebo poškodili vyše 60 percent budov.

Experti OSN hovoria, že škody sú také rozsiahle, že ich náprava bude pri štandardnom tempe trvať osemdesiat rokov.

Ako v rozsiahlej analýze zdôrazňuje investigatívny portál Bellingcat, nie sú to „len čísla“. Za každým zničeným domom či mešitou sú konkrétne rozhodnutia a činy konkrétnych izraelských vojakov.

Bellingcat vo svojom texte opisuje aktivitu jedného bataliónu – takzvaného komanda 8219, ktorý je súčasťou 98. divízie. Prináša tak pohľad na vojnu, ktorý je len ťažko dostupný z oficiálnych zdrojov.

Zničené budovy prestali počítať 

Portál analyzuje počínanie tohto komanda na základe zápiskov jeho kapitána, ktoré zverejňoval na sociálnych sieťach. Jeho výroky aj vyjadrenia iných vojakov overuje satelitnými snímkami.

Kľúčovým zistením je, že toto komando

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Izraelsko-palestínsky konflikt

Svet

Teraz najčítanejšie