Elektronickým diaľničným známkam sa darí. Národná diaľničná spoločnosť zaznamenala nárast ich predaja

11.5.2024 07:00

Od začiatku roku 2024 prevzala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) kontrolu nad predajom diaľničných známok, čo sa ukázalo ako úspešný krok. Predaj prostredníctvom online kanálov a viac ako stoviek predajných miest dosiahol v prvých troch mesiacoch tohto roka výrazný nárast o takmer desať percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku. V tlačovej správe o tom informovala NDS.

Diaľnica
TASR/František Iván

V tomto časovom úseku Národná diaľničná spoločnosť predala viac ako 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ), čo predstavuje nárast o približne 104-tisíc. Celkový príjem z predaja eDZ dosiahol 36,3 milióna eur, čo je takmer o sedem percent viac ako v prvom štvrťroku minulého roku.

Obľuba aj medzi zahraničnými vodičmi

Zaujímavý je aj trend nárastu predaja eDZ v zahraničí, kde bolo zakúpených viac ako 500-tisíc kusov, čo predstavuje 40 percent z celkového predaja. Tento trend naznačuje, že eDZ získavajú obľubu nielen doma, ale aj medzi zahraničnými vodičmi.

Výrazný podiel na predaji eDZ mali aj bezhotovostné platby, ktoré tvorili približne 84 percent zo všetkých predaných známok. Portál eznamka.sk, ktorý slúži ako oficiálny kanál na predaj eDZ, zaznamenal 72 percent z celkového objemu predaja.

Najpredávanejšou je 10-dňová známka

Najviac sa predávala 10-dňová diaľničná známka. Predalo sa jej takmer 570-tisíc kusov. Nasledovala 365-dňová, ročná a 30-dňová eDZ. Z hľadiska tržieb mala najväčší podiel 365-dňová eDZ, ktorá predstavovala 43 percent celkového príjmu z diaľničných známok za dané obdobie.

Je však dôležité podotknúť, že v posledných mesiacoch sa začali šíriť podvodné správy týkajúce sa diaľničných známok. Národná diaľničná spoločnosť upozorňuje, že oficiálne SMS správy sú posielané len v niekoľkých konkrétnych prípadoch a nikdy neobsahujú odkazy na webové stránky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok