Chránime orlie vajcia, ale nie nenarodené deti, povedal Krajniak. Podľa Cigánikovej je nefér, že zo žien a lekárov robí vrahov

Na Slovensku je používanie potratovej tabletky zakázané, napriek tomu, že vo väčšine krajín Európskej únie je to legálny spôsob na ukončenie tehotenstva. Je to tabletka smrti alebo spôsob ako sa vyhnúť nešetrnému interrupčnému zákroku? V Pozrime sa na to s Jozefom Šivákom boli hosťami v štúdiu poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková (SaS), bývalý minister práce Milan Krajniak (KÚ), predsedníčka Centra pre bioetickú reformu Jana Rai Tutková a lekár a právnik Peter Kováč.

STUDIO-DISKUSIA-POZRIME-SA-NA-TO
ta3

“Pre nás tehotenstvo nie je choroba. Považujeme aj nenarodené dieťa za ľudskú bytosť, ktorú máme chrániť,“ povedal Krajniak na úvod debaty. Chemický potrat je podľa neho nebezpečný, pretože žena ho nepodstupuje pod dohľadom lekára, ale doma.

Odborníci sú za

Bittó Cigániková na začiatok povedala, že odborná verejnosť sa zhoduje na tom, že chemický potrat je šetrnejší. Dlhé roky sa Krajniak podľa nej snažil potraty zakázať, čo sa mu nepodarilo, pretože to nie je názor všeobecnej verejnosti. Poslankyňa uviedla, že interrupcia je jeden z najbezpečnejších zákrokov a chemická je ešte bezpečnejšia.

Krajniak chcel hovoriť o dvoch argumentoch, prečo sa Cigániková mýli. Chemické interrupcie považuje za ťažšie pre ženu, keďže s tabletkou prebieha potrat dlhšie, približne štyri dni. “Tú špinavú prácu urobí za tú matku zdravotný personál. Ale doma to tá mamička zažije sama,“ myslí si bývalý minister.

Krajniak podľa Cigánikovej robí zo žien a lekárov vrahov

“Chemické zabíjanie ľudí považujem za rovnako hrozné, podobne ako nepovažujem za šetrnejší spôsob, keď v koncentračných táboroch zabíjali ľudí chemicky, namiesto toho, že predtým ich fyzicky strieľali,“ povedal Krajniak.

Bittó Cigániková nikdy netvrdila, že chemická interrupcia by bola doma. Jej návrh je zmena z chirurgického potratu aj na medikamentózny, čím by sa pacientky vyhli anestézii. Aj ona je presvedčená, že lepšie je podstúpiť zákrok v nemocnici. Odborníci podľa nej nemajú problém, aby to tak bolo. Chce len, aby bol zákrok čo najšetrnejší. Je podľa nej nefér, že Krajniak nazýva ženy a lekárov vrahmi.

“Považujem za neprípustné, že si niekto zo zabíjania nenarodených detí robí politickú kariéru,“ to je pre Krajniaka neprijateľné. Nie je si istý, že je to šetrnejší spôsob interrupcií, a aj keby sa zákroky robili v nemocnici, ani tak by s nimi nesúhlasil. Lekárske autority podľa Cigánikovej na Slovensku tvrdia, že tabletka je šetrnejšia. Krajniak ale tvrdil, že sú to lekári, ktorí sú za potraty, a odporúča ľuďom, nech si naštudujú zahraničné štúdie.

Chránime orlie vajcia, ale nie nenarodené deti, povedal Krajniak

Cigániková kritizovala Krajniaka za to, že celý čas hovoril o potratoch všeobecne, ale nevyjadruje sa konkrétne k chemickej interrupcii. Zakázať chce interrupcie z vlastného presvedčenia, hoci sa im to nikdy nepodarilo a blokujú odborné rozhodnutia. Ženy, s ktorým rozhodnutím Krajniak nesúhlasí, teraz musia “trpieť za to, že sa rozhodli inak, ako si Krajniak myslí, že by sa mali“. Krajniak podľa Cigánikovej robí zdravotné závery, na ktoré nemá vzdelanie.

Anestézia má riziká, ktoré by odpadli pri tabletke a po chirurgickom potrate môže v budúcnosti pri ďalšom tehotenstve prísť k predčasného pôrodu po roztiahnutí pôrodných ciest pri interrupcii.

“Spoločenská hodnota vajec Orla skalného je 4 600 eur. Chránime Orla aj jeho nenarodené deti, pretože považujeme za dôležité, aby sme chránili biodiverzitu a našu prírodu. Myslím si, že by sme s rovnakým dôrazom mali chrániť aj nenarodené deti“ argumentoval Krajniak. Demografická krivka klesá a počet detí sa znižuje.

Mali by sme dohnať Ghanu a Kambodžu

Lekár a právnik Peter Kováč je jednoznačne za zlegalizovanie chemickej interrupcie. Je bezpečnejšia a máme na to podľa neho silné medicínske dôkazy. Medicína sa v súčasnosti na Slovensku nevykonáva spôsobom, ktorý je v súlade so súčasným stavom vedy, ale vykonáva sa spôsobom, ktorý má závažnejšie riziká.

Myslí si, že by sme mali dobehnúť “také vyspelé krajiny ako Ghana, Nepál, Kambodža, kde takáto forma interrupcie funguje 10-15 rokov“.

Krajniak si myslí, že uľahčením prístupu k tabletke by sa mohli zvýšiť počty potratov. Podľa Cigánikovej toto tvrdenie nie je založené na faktoch.

Predsedníčka Centra pre bioetickú reformu Jana Ray Tutková povedala, že “mnohí potratári už nechcú robiť potraty a chcú to nechať na ženy“. Tabletkou ale do toho zaťahujeme farmaceutov bez ohľadu na ich svedomie. Podľa nej nie je dôvod na to, aby sme spravili potrat dostupnejší, čo by tabletka umožnila, keďže existuje rad antikoncepcií na výber.

Ray Tutková povedala, že v niektorých krajinách stúpol počet potratov po zavedení chemickej interrupcii. Spomenula krajiny ako napríklad Nórsko, Švédsko či Dánsko.

Celú reláciu si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok