Denník N

Petková zo Zastavme korupciu: Chcú prísnejší zákon ako v Maďarsku s možnosťou rozpustiť občianske združenie

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Koalícia si asi neuvedomila, že zákonom proti mimovládkam ublíži aj organizáciám ako Slovenská katolícka charita alebo Červený kríž, hovorí Zuzana Petková, riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Koalícia chce prijať zákon proti mimovládnym organizáciám, chcú ich označovať ako „organizácie so zahraničnou podporou“.

Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu a bývalá novinárka Zuzana Petková v rozhovore vysvetľuje, čo by zákon zmenil, ako dnes fungujú mimovládky a ako dnes musia informovať o svojich peniazoch – a o čo vláde ide.

Premiér Robert Fico už po podpísaní koaličnej zmluvy povedal, že sa skončila éra, keď v tejto krajine vládli mimovládne organizácie. Ste z mimovládnej organizácie, tak nám na úvod povedzte: vládli na Slovensku až do nástupu tejto koalície mimovládne organizácie?

Neviem, kde pán premiér zobral toto presvedčenie, pretože za celú históriu Slovenskej republiky tu podľa výsledkov volieb vládol najdlhšie Smer. Tak neviem, kedy nám to dovolil.

Ale bez irónie. Na Slovensku vládla vždy legitímne zvolená vláda, zákony, legislatívu prijímali poslanci. Aj keď nás niektoré vlády podľa toho, ako boli otvorené občianskej spoločnosti, napríklad prizývali k tvorbe legislatívy alebo do výberových konaní na dôležité pozície v štáte, akou bol napríklad predseda Úradu pre verejné obstarávanie alebo iné kontrolné orgány, konečné rozhodnutie vždy urobila vláda, poslanci v parlamente a nie mimovládne organizácie. Jednoducho nemajú také právomoci, aby mohli rozhodovať v krajine.

Takže nevládli mimovládne organizácie, ale niektoré vlády viac počúvali rady mimovládnych organizácií alebo ich prizývali na konzultácie?

Nepochybne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ficova vláda

SNS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie