Spoločnosť OpenAI, vývojári populárneho četbota ChatGPT, oznámi v pondelok svoj nový vyhľadávací nástroj poháňaný umelou inteligenciou. Oznámenie prichádza v čase stupňujúceho sa súboja s gigantom Google o nadvládu v oblasti umelej inteligencie a vyhľadávania informácií.

Vyhľadávací nástroj od OpenAI je rozšírením ChatGPT a umožní priamo čerpať informácie z webu vrátane citácií. Spoločnosť doteraz bojovala s poskytovaním presných a aktuálnych informácií. Konkurencia však tlačí OpenAI k posilneniu používateľskej základne a udržaniu svojho náskoku v segmente generatívnej umelej inteligencie.

WA 42 archív San Francisco - Na archívnej snímke zo 14. novembra 2023 výkonný riaditeľ spoločnosti OpenAI, ktorá je za generatívnym modelom umelej inteligencie ChatGPT, Sam Altman, gestikuluje počas summitu APEC v San Franciscu. Rada riaditeľov spoločnosti OpenAI v piatok 17. novembra 2023 nečakane odvolala výkonného riaditeľa Sama Altmana. Vo funkcii ho dočasne nahradí technologická riaditeľka Mira Muratiová. Rada riaditeľov uviedla, že Altman stratil jej dôveru, a preto nemôže pokračovať vo ve
Neprehliadnite

GPT-4 je „trápny model“ AI. Sam Altman z OpenAI sľubuje zásadný pokrok s nástupom GPT-5

Oznámenie prichádza krátko pred výročnou konferenciou Google I/O, kde sa očakáva množstvo predstavení produktov z oblasti AI. ChatGPT, resp. vyhľadávací nástroj, ktorý na ňom bude založený, má ambíciu stať sa alternatívou k vyhľadávaniu informácií online, zatiaľ čo Google chce integráciou nových AI funkcií do vyhľadávača brániť svoju dominantnú pozíciu.

Do súťaže s AI vyhľadávaním vstupuje aj startup Perplexity s hodnotou jedenej miliardy dolárov, ktorý už má aktívnu používateľskú základňu na úrovni desiatich miliónov mesačne aktívnych používateľov. OpenAI sa síce môže pochváliť rekordným rastom ChatGPT po jeho uvedení, v poslednom roku však záujem o túto technológiu ochabuje a nová silná konkurencia rastie, čo zvyšuje tlak na jej ďalšie inovácie.

Ďalšie dôležité správy

SenseNova5
Neprehliadnite

GPT-4 má čínsku konkurenciu s názvom SenseNova 5.0