Poloha pri spaní môže ovplyvniť nielen kvalitu spánku, ale aj celkové zdravie človeka. V najhoršom prípade ho môže zlá poloha dokonca pomaly zabíjať. „Každá má svoje výhody a nevýhody. Ich pochopenie vám môže pomôcť urobiť zmeny pre lepší spánok a zdravie,“ dodala fyzioterapeutka a odborníčka na spánok Sammy Margoová.

Pre denník Telegraph vybrala tri naobľúbenejšie polohy a vysvetlila, ako vplývajú na zdravie:

Spanie na boku

Spanie na boku môže pre určité skupiny ľudí predstavovať riziko v závislosti od toho, na ktorej strane ležia. Tehotné ženy by mali spať na ľavej strane. Platí to aj pre ľudí, ktorých zvykne páliť záha alebo trpia gastroezofageálnou refluxnou chorobou či inými tráviacimi ťažkosťami, keďže pri tejto polohe sa žalúdok nachádza nižšie než pažerák.

Ľudia s ochorením srdca by mali spať skôr na pravej strane, aby tým zmiernili tlak na srdce. Pri ležaní na ľavej strane sa totiž jeho poloha vinou gravitácie mení, čo spôsobuje zmeny v elektrickej aktivite. Tkanivá a štruktúry medzi pľúcami držia srdce pri spaní na pravej strane na mieste.

Počas spánku „vymýva“ mozgový glymfatický systém z mozgu toxíny. Spaním na pravej strane možno dosiahnuť lepšie výsledky. „Potenciálne z toho môžu mať úžitok ľudia so zvýšeným rizikom rozvoja demencie alebo Alzheimerovej choroby či akéhokoľvek iného typu neurodegeneratívnej choroby,“ dodala doktorka Kat Lederleová.

Spanie na chrbte

Jedným z najbežnejších zdravotných problémov spojeným so spaním na chrbte je spánkové apnoe, pri ktorom dochádza ku kolapsu (zúženiu) horných dýchacích ciest, čo spôsobuje chrápanie a prerušované dýchanie. Spánkovým apnoe zvyknú trpieť najmä obézni ľudia.  

„Táto porucha narušuje kontinuitu a kvalitu spánku, čo môže viesť k únave,“ vysvetlila Lederleová. Zlá kvalita spánku navyše zvyšuje riziko vzniku cukrovky, srdcových chorôb a iných moderných chorôb. Pre ľudí, ktorí netrpia spánkovým apnoe, môže byť spanie na chrbte prospešné, pretože zmierňuje bolesti chrbta.

Spanie na bruchu

Spanie na bruchu dokáže zmierňovať chrápanie, lebo udržiava dýchacie cesty otvorenejšie. Jeho nevýhodou je, že môže spôsobovať bolesti krku a chrbta. „Priamy tlak na tvár zas môže časom spôsobovať vrásky,“ dodala Margoová.

Ďalšie dôležité správy

Neviete zaspať? Pri tejto metóde zaspíte už za 2 minúty!
Neprehliadnite

Spánok je biznis za miliardy. Možno je na ceste k najväčšej revolúcii všetkých čias