Rozvoj Číny podľa jej prezidenta Si Ťin-pchinga prinesie Maďarsku nové príležitosti, píše agentúra Reuters. Si zakončil tak svoju prvú cestu po Európe po piatich rokoch, okrem Maďarska navštívil tiež Francúzsko a Srbsko.

Maďarský premiér Viktor Orbán počas návštevy zdôraznil, že spolupráca Maďarska a Číny už nestojí len na vrelých slovách, vyzdvihol napríklad nové letecké spojenia alebo nárast vzájomného obchodu.

Si na záverečnej tlačovej konferencii hovoril o ekonomickom partnerstve s Maďarskom, konkrétne o projekte nového Hodvábneho chodníka, známom tiež pod názvom Belt and Road Initiative.

Súčasťou projektu nového Hodvábneho chodníka je aj výstavba železnice z Budapešti do Belehradu za 2,1 miliardy dolárov, z ktorých väčšina bude pochádzať z čínskych pôžičiek.

Čínsky prezident program začal pred zhruba 11 rokmi s cieľom viac prepojiť dopravnú aj energetickú infraštruktúru východnej Európy, severnej Afriky, Ruska i častí Ázie s Čínou.

Okrem vzájomných vzťahov maďarský prezident ocenil aj prístup Číny k ruskej vojne na Ukrajine. Si dal v minulosti vo svojich verejných vyhláseniach najavo, že si želá mier na Ukrajine a Čína vlani zostavila plán o 12 bodoch na politické urovnanie konfliktu.

Ďalšie dôležité správy

Čínsky prezident si Ťin-pching pricestoval na návštevu Maďarska
Neprehliadnite

Si Ťin-pching si pochvaľuje spoluprácu s Maďarskom. Odrazilo sa to aj na investíciách