Tento rok by malo dôjsť k zlepšeniu pracovných a životných podmienok v členských krajinách EÚ, pretože nová smernica o minimálnej mzde vstúpi do platnosti do 15. novembra.

V mnohých krajinách je hrubá minimálna mzda nižšia ako tisíc eur; týka sa to Česka, Slovenska, Estónska, Lotyšska a Bulharska, ktoré zaznamenali najnižšiu minimálnu mzdu spomedzi krajín EÚ. Informuje o tom portál Euronews Business.

Minimálne mzdy sa značne líšia, rozdiel medzi najvyššou a najnižšou je v súčasnosti viac než dvetisíc eur; konkrétne, najmenej sa zarába v Bulharsku (477 eur) a až 2 571 eur mesačne v Luxembursku.

Minimálna mzda prevyšuje dvetisíc aj v Írsku, Holandsku a Nemecku, zatiaľ čo vo Francúzsku je to 1 767 eur a v Španielsku 1 323 eur. Z prieskumu Eurostatu ešte vyplynulo, že podiel pracovníkov zarábajúcich len minimálnu mzdu je v mnohých krajinách Európy vyšší ako desať percent.

Po prepočte cez paritu kúpnej sily (PPS) sa rozdiely v minimálnych mzdách podstatne zmenšili. Minimálna mzda upravená o PPS sa v súčasnosti pohybuje od 542 eur v Albánsku do 1 883 eur v Nemecku. Okrem Nemecka toto číslo presahovalo 1 250 eur v Luxembursku, Holandsku, Belgicku, Francúzsku, Írsku, Poľsku, Slovinsku a Španielsku.

Niektoré kandidátske krajiny, ako napríklad Turecko, Srbsko a Čierna Hora, mali vyššie mzdy ako členské krajiny EÚ, napríklad Estónsko, Lotyšsko a Bulharsko.

Ďalšie dôležité správy

Tired,Stress,Worker,Sweat,From,Hot,Weather,In,Summer,Working
Neprehliadnite

Minimálna mzda vyššia ako tritisíc eur. Pozrite si, aké pravidlá platia v rôznych krajinách