Bývalý americký prezident Donald Trump v apríli povedal skupine predstaviteľov ropného a plynárenského sektora, že by mali darovať miliardu dolárov na jeho kampaň za znovuzvolenie.

Povedal im, že by to pre nich bolo výhodné, pretože v prípade návratu do Bieleho domu by zrušil environmentálne regulácie, ktoré na sektor fosílnych palív vplývajú. S odvolaním sa na informované zdroje o tom informoval denník The Washington Post a tiež denník The New York Times.

Prvý z uvedených denníkov epizódu opisuje ako mimoriadne priamy návrh v podaní exprezidenta, ktorý si opäť zabezpečil nomináciu Republikánskej strany do novembrových volieb. V kampani sa pritom netají odmietaním snáh o odklon od fosílnych palív, ktorý je podľa časti odbornej verejnosti potrebný na odvrátenie extrémnych klimatických zmien.

Demokrat Biden, ktorý sa tiež usiluje o znovuzvolenie, označuje klimatické zmeny za existenčnú hrozbu pre ľudstvo a hlási sa k snahe znižovať emisie skleníkových plynov otepľujúcich planétu. Trump naopak v minulosti označil závery vedcov o ľudskom spôsobených zmenách klímy za hoax a vymedzuje sa napríklad voči podpore výroby áut na elektrinu.

Bidenova vláda od nástupu do úradu prijala množstvo klimatických opatrení, predovšetkým v roku 2022 presadila masívne investície do odklonu od fosílnych palív na čele s elektromobilmi. Sprísňuje emisné limity pre vozidlá a vytýčila si cieľ dosiahnuť čisté nulové emisie do roku 2050, podobne ako Európska únia.

Ďalšie dôležité správy

Donald Trump Hosts Caucus Night Watch Party In Las Vegas
Neprehliadnite

Trumpova sociálna sieť sa stala hitom. Spravila z neho jedného z 500 najbohatších ľudí sveta