Vývoz osobných automobilov z Číny v apríli pokračoval v silnom raste a vyšplhal sa na ďalší rekord. Medziročne sa zvýšil o 38 percent a dosiahol 417-tisíc vozidiel.

Čínske automobilky sa pomocou exportu snažia kompenzovať slabý dopyt na domácom trhu. Predaj osobných áut v Číne sa v apríli medziročne znížil takmer o šesť percent na 1,55 milióna vozidiel.

Čína teraz aktívne hľadá exportné príležitosti v Južnej Amerike, Austrálii a v Združení krajín juhovýchodnej Ázie.

Európska komisia vlani začala vyšetrovať subvencovanie výroby elektromobilov v Číne, čo by mohlo viesť k zavedeniu dodatočných ciel na dovoz elektromobilov z Číny do Európskej únie. Komisia by mala vyšetrovanie ukončiť v novembri, už v júli by však mohla uvaliť dočasné clá.

Americký prezident Joe Biden sa chystá uvaliť nové clá na dovoz elektromobilov z Číny do Spojených štátov. Bidenova administratíva by mohla tieto clá predstaviť už čoskoro.

Hodnota dovezených elektromobilov vyrobených v Číne do Európskej únie vlani podľa denníka Financial Times dosiahla 11,5 miliardy dolárov. Vzrástla tak z 1,6 miliardy dolárov v roku 2020. Tieto údaje zahŕňajú okrem áut čínskych značiek aj autá zahraničných značiek vyrobených v Číne.

Ďalšie dôležité správy

predaj áut
Neprehliadnite

Číňania zostávajú napriek razantnej cenovej vojne pri kúpe automobilov opatrní