Denník N

Termínované vklady majú na Slovensku jedny z najlepších sadzieb v eurozóne, no budú klesať

Ilustrácia - T. G. s Midjourney
Ilustrácia – T. G. s Midjourney

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Úroky na ročných termínovaných vkladoch v slovenských bankách patria medzi najvyššie v eurozóne.
  • Ovplyvňujú to takzvané kombivklady, ktoré sú spojené s investovaním. Ľudia si pri nich zvykajú aj na sadzby vo výške päť percent.
  • Preto môžu mať vysoké očakávania voči dlhopisom, ktoré chce pre bežných ľudí vydávať vláda. 

Banky na Slovensku úročia termínované vklady štedrejšie, než je bežné vo väčšine krajín eurozóny, a od konca minulého roka sa rozdiel zväčšuje. Na jednoročných vkladoch si ľudia v marci ukladali peniaze v priemere za 3,5 percenta, čo je šiesta najvyššia hodnota v krajinách platiacich eurom. Priemer za celú eurozónu bol 3,2 percenta.

Nie sú to však sadzby začínajúce sa trojkou, ktoré majú ľudia pri voľbe termínovaných vkladov pred očami. Mnohých láka vidina podstatne vyššieho zisku aj na úrovni piatich percent, ktorý môžu v bankách získať vtedy, ak popri termínovanom vklade aj investujú. VÚB banka napríklad v rámci takéhoto „kombiproduktu“ ponúka na ročnej viazanosti úrokovú sadzbu päť percent a Slovenská sporiteľňa štyri percentá. Podmienkou je súbežná investícia do podielových fondov, ktorá je dvakrát tak vysoká ako termínovaný vklad.

Práve produkty, pri ktorých treba aj investovať

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie