Nálada spotrebiteľov v USA v máji klesla na najnižšiu úroveň za šesť mesiacov. Hlavným dôvodom bol nárast inflačných očakávaní.

Index spotrebiteľskej dôvery podľa predbežných údajov v máji padol na 67,4 bodu z aprílových 77,2 bodu, uviedla Michiganská univerzita. Ekonómovia počítali so znížením len na 76 bodov.

Index hodnotenia aktuálnej situácie klesol na 68,8 bodu zo 79 bodov a index očakávaní na 66,5 bodu zo 76 bodov v apríli.

Zároveň so zhoršením nálady sa v máji zvýšili inflačné vyhliadky. Jednoročné inflačné očakávania spotrebiteľov stúpli o 0,3 percentuálneho bodu na 3,5 z 3,2 percenta v apríli a dostali sa na najvyššiu úroveň od novembra 2023. Päťročné inflačné očakávania vzrástli o 0,1 percentuálneho bodu na 3,1 percenta.

Ďalšie dôležité správy

Job seekers line up to interview with companies at the 4th Annual Asian Diversity Career Expo at New York's Madison Square Garden Friday May 6, 2005. Employers ramped up hiring in April, adding 274,000 jobs, enough to hold the nation's jobless rate at 5.2 percent. (AP Photo/Frank Franklin II)
Neprehliadnite

Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA stúpol na najvyššiu úroveň za osem mesiacov