Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo ministerstvo financií.

„Nové limity napríklad zohľadňujú aj vplyv výdavkov samospráv, čo doteraz staré limity nezohľadňovali. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je nový limit 57 miliárd nominálne vyšší,“ priblížil rezort. Podľa pôvodnej legislatívy by mal byť limit vládnych výdavkov 47 miliárd eur.

Nové výdavkové limity schválil parlament na návrh súčasného vedenia rezortu. To argumentovalo najmä zosúladením národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, hlavne previazaním limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov.

„Ukazovateľ čistých výdavkov sa stane operatívnym nástrojom nových pravidiel na zabezpečenie podpory zdravých a udržateľných verejných financií, ako aj podporu udržateľného a inkluzívneho rastu,“ zdôraznilo v dôvodovej správe ministerstvo.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Slovensko upraví výdavkové limity podľa európskych pravidiel, domácimi sa neplánuje riadiť